Delvis ståkarakter for statsbudsjettet
- Budsjettet er et skritt i riktig retning på kunnskapsfeltet og helse, og vil være med på å gi større trygghet for folk i hverdagen, skriver Unio i en kommentar til statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.
Samtidig frykter Unio trang økonomi både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene i 2010.
Styrket sykehusøkonomi og satsing på rus, samhandling og omsorg er viktige stikkord i budsjettforslaget for Helse- og omsorgsdepartementet.
- Flere pasienter skal få behandling og ventetidene skal reduseres. Samhandlingsmeldinga følges opp med styrking av forebyggende helsetjenester, tilskudd til samhandlingsprosjekter og utvikling av lokalmedisinske sentra. Det skal etableres 2 500 nye heldøgns pleie- og omsorgsplasser og rusfeltet skal styrkes, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en kommentar til departementets budsjett for 2010.
Sykehusene
Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til drift av helseforetakene med nærmere 1 452 millioner kroner.
- Det legges dermed til rette for en vekst i pasientbehandlingen på om lag 1,3 prosent fra 2009 til 2010 og full innføring av ny inntektsfordeling mellom de regionale helseforetakene i tråd med anbefalingene i Magnussen-utvalgets innstilling. Dette skjer på en slik måte at ingen av de regionale helseforetakene får redusert sine inntekter, understreker finansminister Kristin Halvorsen i finanstalen.
Unio mener det til tross for den økonomiske veksten blir trang økonomi i spesialisthelsetjenesten.
Omsorg
Investeringstilskuddet til sykehjem og omsorgsboliger økes med 270 millioner kroner i 2010 til totalt 1 347 millioner. Dette vil gi rundt 2 500 nye plasser i sykehjem eller omsorgsboliger. Det forutsettes at kommunene selv bidrar med en betydelig egenandel.
Ifølge helseministeren vil man da være halvveis til målet om 12 000 nye plasser innen 2015. Han regner da inn tidligere bevilgninger til 1 000 nye plasser på statsbudsjettet for 2008, 1 000 nye plasser for 2009, 1 500 nye plasser i tiltakspakken fra i vinter, samt de 2 500 nye plassene over neste års budsjett.
Samhandling
- Vi må sørge for at ulike deler av helsesektoren kommuniserer godt og at de samhandler bedre. Pasienter på vei fra sykehus til sykehjem eller andre kommunale tilbud må føle seg sikre på at de blir tatt vare på. Samhandlingsreformen må derfor følges opp for å kunne gi pasientene et bedre og mer helhetlig helsetilbud, ifølge finansministeren.
Regjeringen foreslår en styrking av midler til oppfølging av samhandlingsreformen på 273 millioner kroner i 2010, herunder 240 millioner til forebyggende helsetjenester og 33 millioner til forskning.
Rusfeltet
Regjeringen vil styrke rusfeltet med en bevilgning på 150 millioner kroner. Gjennom opptrappingsplanen er dermed rusfeltet styrket med 835 millioner kroner i perioden 2006-20010. Planen har 147 innen forebygging, behandling, rehabilitering, forskning og kompetansebygging.
Samtidig varsler regjeringen at den vil videreføre innsatsen på rusfeltet etter planperioden.
Kommunene
Kommunesektoren vil få en samlet realvekst på 8 milliarder kroner ifølge budsjettforslaget. Av dette er 4,2 milliarder frie inntekter.
- Selv om budsjettforslaget for kommuneøkonomien øker inntektene med 4,2 milliarder kroner, blir det reelle handlingsrommet likevel begrenset. I praksis handler det om en vekst på 0,5 milliarder kroner i frie midler, kommenterer Unio-leder Anders Folkestad.
Folkestad begrunner dette med at 1,2 milliard går bort i demografisk utgiftsvekst, 1 milliard i ekstraordinært vedlikehold av riksveier som fra 2010 blir fylkesveier, 0,2 milliarder som dekker økte oppgaver i forbindelse med samhandlingsreformen og 1,3 milliard i økte sosialhjelpsutgifter.
- Selv om det kan bli økte skatteinntekter til kommunene, er det en fare for at vi må se langt etter økt lærertetthet og økt kvalitet i den kommunale helsetjenesten neste år, sier Folkestad.
Skift - turnus
Norsk Sykepleierforbund etterlyser finansieringen av lovendringen i skift-turnus-saken som skal tre i kraft fra 1.1. 2010.
- NSF tar det for gitt at regjeringene her står ved sine løfter, og sørger for den nødvendige finansieringen av lovendringen som gir redusert arbeidstid for turnusarbeidere i helsesektoren, sier forbundsleder Lisbeth Normann.
Kvinner taper
Normann mener at statsbudsjettet generelt bærer preg av nedtoning på likestillingsområdet.
- Det synes som om kvinner ikke lenger er en interessant satsningsgruppe. Her er ingen satsning på verken likelønn eller uønsket deltid. Sammen med likestilling av skift-turnus, er dette viktige områder for norske kvinner. Vi registrerer at henvisning til det partssammensatte utvalget som skal følge opp likelønn i det statlige tariffområdet, er det eneste som omtales under Barne- og likestillingsdepartementets hovedmål og politiske prioriteringer, sier NSFs forbundsleder.
0 Kommentarer