fbpx Stunt skaper debatt Hopp til hovedinnhold

Stunt skaper debatt

Målet til Odell var å synliggjøre den stengte verden psykiatrien er.
Svenske Anna Odell spilte psykiatrien et puss. Hun har fått mye kritikk i Sverige. I Norge mener enkelte at hun har har startet en viktig debatt.

Bakgrunn:

I 1995 ble Anna Odell innlagt på psykiatrisk sykehus med psykose. Mange år senere bestemte hun seg for å gjenta opplevelsen. Denne gang som en del av et kunstprosjekt. Verket kalte hun Okänd, kvinna 2009-349701. Målet til Odell var å synliggjøre den stengte verden psykiatrien er.


Sett på TV

I går kunne nordmenn se deler av resultatet på NRK.
For de som ikke fikk sett filmen kan den kort oppsummeres slik: Odell filmer seg selv med skult kamera. Hun går rundt på Liljeholmsbron i Stockholm og kaster klærne sine ned i elven. Etter en stund stopper tre forbipasserende opp og tar hånd om henne til politiet kommer. De kjører henne rett til akuttsykehuset St. Gøran. Der legges hun i belter og tvangsmedisineres.


Et stunt

Etter dette forklarte Odell for personalet at det hele var et stunt i forbindelse med et kunstprosjekt. Hun har fått massiv kritikk fra fagfolk, politi og politikere. Hun ble politianmeldt og ble dømt til å betale 50 dagsbøter (om lag 2 500 kroner) for å ha ytt voldsom motstand og misbrukt tilliten og ressurser i svensk helsevesen.


Åpnet lukkede rom

Anders J.W Andersen er psykiatrisk sykepleier og redaktør i Tidsskrift for psykisk helsearbeid.

- Så du filmen på NRK i går?

- Ja, det gjorde jeg. Jeg har også fulgt debatten i Sverige. Det er helt klart mange etiske gråsoner ved å gjennomføre et slikt stunt. Det positive er at det muliggjør å få i gang en debatt om praksisen i et system som er lukket for de fleste av oss. Det er viktig i seg selv, sier han.

Andersen peker på faren for at et slikt stunt kan forstumme stemmer som allerede er overhørt, men det kan også åpne for at flere kommer fram med sine erfaringer.


Ville ikke anbefalt stunt

- Dersom Anna Odell hadde kommet til meg og spurt meg om råd før hun gjennomførte det, vet jeg ikke om jeg ville anbefalt det. Når det først er gjort, gir det muligheter til å ta diskusjoner som ellers er vanskelig å få opp på dagsorden. David L. Rosenhan, gjorde et lignende stunt på 70 tallet. Hans artikkel On Being Sane In Insane Places, skapte en viktig debatt. Hvis Odells stunt skaper gode debatter om tvangsbruk og praksis, er det posistivt, mener Andersen.  


- Kjempefasinert

Psykiatrisk sykepleier, Marte Bugge, har jobbet i akuttpsykiatrien, men jobber nå med demente.

- Filmen var fasinerende. Først tenkte jeg at det var tøft gjort av Odell å gå inn i det. Så tenkte jeg: Guri...er det bare slik? er dette noe vi må ut og forsvare? Jeg endte på at dette er en viktig og riktig debatt å ta selv om filmen ikke viser en sannhet, sier Bugge.

Hun håper NSF kan bruke henne i faglige sammenhenger.

- Etisk er det nok mye gråsoner, men filmen er et tankekors uansett. Jeg merket at jeg ble inspirert til debatt. Det er bra, sier hun.

De som ønsker å se hele filmen har muligheten på Galleri F15 i Moss ut året.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.