fbpx Norge midt på treet Hopp til hovedinnhold

Norge midt på treet

Norsk helsevesenbruker mye mer ressurser enn de fleste andre OECD-land.

- Det er det likevel usikkert om vi får tilsvarende mer helse, skriver Kunnskapssenteret i en kommentarrapport.

 "OECD Health at a Glance 2009" er nylig utgitt, og sammenligner medlemslandenes helsesystemer og deres resultater.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (Kunnskapssenteret) har laget en kommentarrapport.

- Vi ønsker å bidra til den pågående debatten om organiseringen av, og prioriteringen i det norske helsesystemet, melder Kunnskapssenteret.


Norge i forhold til...  

Sammenlignet med de andre OECD-landene, er helsetilstanden i Norge generelt god. I Norge er forventet levealder høyere, og vi har lavere sykelighet og dødelighet enn OECD-gjennomsnittet.


Mange sykepleiere

I tillegg har godt med både sykepleiere og leger. I norge har vi 31,9 sykepleiere per 1.000 innbyggere og 8,3 sykepleiere per lege. Det gjør at Norge troner på toppen av OECD-statistikken. (se tabell. Mørkeblå søyle er sykepleiere, lyseblå er hjelpepleiere og omsorgsarbeidere.)

Vi har til sammenligning med snittet i OECD, tre ganger flere sykepleiere/hjelpepleiere per innbyggere enn OECD-gjennomsnittet.

NSF er kritiske

Forbundsleder i NSF, Lisbeth Normann, kritiserer rapporten. Hun mener tallene blir feil fordi man teller antall hoder i stedet for årsverk.

- Når man vet at rundt halvparten av norske helsearbeidere jobber deltid, så blir det feil å snakke om antall ansatte, og ikke antall årsverk. I Finland har 90 prosent av dem som jobber i helsesektoren heltidsstillinger. Slike forhold slår dramatisk ut på en slik oversikt, sier hun i en pressemelding.


Positivt og negativt  

Norge skiller seg ut på flere måter. I posistiv retning trekkes det frem at andelen ungdommer som røyker er blant de laveste i sammenlikningen.

Vi skiller oss også ut i negativ retning. Her trekkes det frem at norske ungdommer er blant de minst aktive i OECD.
Dyrt vesen

Norge har nest høyeste helseutgifter per innbygger etter USA. (se tabell). Vi har også den høyeste andelen ressurser brukt på pleie og omsorg.

 

- Med langt høyere ressursbruk på helsetjenester enn de fleste andre land, er det likevel usikkert om vi får tilsvarende mer helse. Mens norsk helsetjeneste har vist den største reduksjonen i sykehusdødeligheten på grunn av hjerneslag, er overlevelse etter fem år ved brystkreft, livmorhalskreft, tykktarmskreft og endetarmskreft i Norge omtrent på OECD-gjennomsnittet, ifølge Kunnskapssenterets rapport.

I tillegg er det fortsatt mange områder i norsk helsetjeneste der Norge ikke har pålitelige resultatindikatorer.


Leverer på snittet

Kunnskapssenteret skriver i sin kommentar og konklusjon at selv om norske helseutgifter er blant de høyeste i OECD, leverer den norske helsetjenesten resultater på OECD-gjennomsnittet. Det gjelder for de områdene Norge kan levere pålitelige data som er sammenlignbare.

- Vi mangler sammenliknbare data om kvalitet og resultater for store deler av helsetjenesten. Vi mener derfor det er nødvendig å styrke arbeidet med utvikling av et nasjonalt kvalitetsindikatorsystem, ifølge Kunnskapssenteret.

Medlemsland i OECD:  

Belgia
Canada
Danmark
Finland
Frankrike
Hellas
Irland
Island
Italia
Japan
Luxembourg
Mexico
Nederland
New Zealand
Norge
Polen
Portugal
Slovakia
Spania
Storbritannia
Sveits
Sverige
Sør-Korea
Tsjekkia
Tyrkia
Tyskland
Ungarn
USA
Østerrike   


 


 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse