Ulovlige anskaffelser
Helseforetak og kommunehelsetjenesten må følge loven når de skal kjøpe utstyr eller inngå kontrakter. Mange gjør ikke det.
Helse Nord RHF, Helse Stavanger og Helse Innlandet står for de groveste sakene.
Fakta om Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) |
Klagenemnda trådte i funksjon fra 1. januar 2003. Nemnda er oppnevnt av regjeringen og består av 10 medlemmer. Administrativt er sekretariatet en del av Konkurransetilsynet og holder til i tilsynets lokaler i Bergen. |
Anslag viser at offentlig sektor årlig kjøper varer, tjenester for 200 milliarder kroner. Det finnes en egen lov om offentlige anskaffelser. Når noen av partene mener at loven brytes, sendes klagen til Klagenemnda for offentlig anskaffelser (KOFA).
Mange lovbrytere
KOFA avgjorde i fjor 224 saker. Av disse brøt 107 regelverket om offentlig anskaffelser.
Kofa har ikke selv spesiell statisitikk over helsetjenesten, men ved å søke i deres saksregister, fant Sykepleien at helseforetakene brøt reglene i 12 av sakene. Helse Midt-Norge har flest brudd i fjor.
Fra 2003 fram til i dag
Siden 2003 har KOFA avgjort 1421 saker.
82 av disse gjelder helseforetakene. KOFA fant at det var brudd på regelverket i 47 av sakene som gjaldt helseforetakene.
61 av sakene KOFA behandlet i samme periode som gjaldt sykehjem og omsorgsboliger, fant KOFA at det var brudd på regelverket i 38 av sakene.
Store beløp
- Er dette mye?
- Det vil jeg ikke spekulere i. Hva som er mye kommer helt an på hva man sammenligner med. Men det er klart at helseforetak er store institusjoner som forvalter og kjøper for store beløp, sier sekretariatsleder i KOFA, Anneline Vinsgård.
Må bli bedre
- Har du noen tips til kommuner og helseforetak om hva de bør gjøre for å unngå å bli klaget inn til KOFA?
- De må øke kompetansen betydelig. De må gå igjennom sine rutiner og ikke minst konsekvensene av å ikke følge regelverket. Kommuner og helseforetak må få dette opp på dagsorden. Det betyr ofte at innkjøp og retningslinjene rundt dette må løftes høyere opp i organisasjonen. Det må forankres høyere opp i ledelsen, sier Vinsgård.
Groveste type Av saker KOFA behandler, er
gebyrsakene de groveste.
Med "ulovlige direkte anskaffelser" menes anskaffelser som skjer uten kunngjøring, ved direkte henvendelse til en eller flere leverandører i situasjoner der forskriftene oppstiller en kunngjøringsplikt. |
- Hvis KOFA finner at ulovlig direkte anskaffelser har skjedd, kan vi gi gebyr når det foreligger grov uaktsomhet eller forsett. Gebyret vil variere etter hvor grov saken er. I verste fall kan vi gi gebyrer opp til 15 prosent av kontraktens verdi, sier Vinsgård.
Noe av årsaken til at disse sakene anses som de groveste, er at leverandører ikke får vite om offentlige anskaffelser før kontrakt er gitt etter som det ikke har vært noen kunngjøring av oppdraget eller oppgavene på forhånd.
Tre helseforetak har fått gebyr
Både sykehuset Innlandet HF og Helse Nord RHF har fått vedtak om overtredelsesgebyr. Helse Stavanger fikk forhåndsvarsel om gebyr i går.
KOFA gav Helse Innlandet gebyr på 450 000 kroner i 2008. Saken gjaldt ulovlig direkte anskaffelse av offentlig betalt transport i Vestre Toten.
Helse Nord RHF fikk i 2008, 250 000 kroner i gebyr for en ulovlig direkte anskaffelse.
- I tilleg gav vi i går forhåndsvarsel til Helse Stavanger på 400 000 kroner for ulovlig direkteanskaffelse av rammeavtale for service og reparasjon av utstyr til hjemmebehandling. Gebyret utgjør 12,3 prosent av kontraktens verdi, sier Vinsgård.
Mørketall
- Er det store mørketall?
- Det tror jeg helt sikkert det er når det gjelder ulovlig direkte anskaffelser. Jeg tror mange av disse anskaffelsene aldri blir oppdaget og derfor ikke klaget inn til oss, sier hun.
Mer om KOFA og regelverket rundt offentlige anskaffelser finner du her.
0 Kommentarer