EU prioriterer likelønn
EU-kommisjonen vil ha likelønn og flere kvinnelige ledere. Sist fredag presenterte kommisjonen sin likelønns- og likestillingskampanje.
- Vi ønsker å minske forskjellen på menns og kvinners lønn betydelig i løpet av denne kommisjonens mandat, erklærte EU-kommisjonens president José Manuel Durano Barroso fredag.
EU-kommisjonen ønsket å makere den internasjonale kvinnedagen ved å øke bevisstheten rundt likestillingsarbeidet. Den ville også markere at det nå er 15 år siden verdenskvinnekonferansen i Beijing.
Lønnsgap
Kvinner i EU tjener 18 prosent mindre enn menn i gjennomsnitt per time arbeid, uansett stilling. Men EU-kommisjonen understreker at man skal tilstrebe lik lønn for arbeid av lik verdi, som den norske likelønnskampanjen handler om.
En undersøkelse som ble offentliggjort fredag, viser at 80 prosent av EUs borgere mener det er viktig å sette i verk tiltak for å minske lønnsforskjellen mellom menn og kvinner.
Undersøkelsen ble presentert av visepresident og kommisjonær Vivian Reding. Hun uttalte stor bekymring for at lønnsforskjellen nesten ikke har minsket de siste 15 årene, og at den i noen land til og med har økt.
Økonomi i likestilling
Likestillingsarbeidet i EU er ikke bare motivert av ønsket om sterkere rettigheter for kvinner. Forskere har kommet frem til at land med høy likestilling også leverer bedre økonomiske resultater. I strategien Europa 2020 for økonomisk vekst og sysselsetting frem til 2020, sees dermed likestilling mellom kjønnene som et vekstargument: Kvinners arbeidskraft og kompetanse trengs i et Europa som må mobilisere alle krefter for å reise seg etter finanskrisen.
Vivian Reding presiserte at lønnsforskjellen mellom menn og kvinner er en utgift EU ikke har råd til i disse krisetider.
Spanjoler i bresjen
Det spanske formannskapet har likestilling høyt oppe på listen over sine satsingsområder. Deres periode går frem til sommeren. Spanjolene har sammen med de etterfølgende formannskapslandene, Belgia og Ungarn, fått i stand et 18 månedersprogram for likestilling. I juni blir dessuten et nytt veikart for likestilling lansert på rådsmøtet for arbeids- og sosialområdet. Dette vil bli en handlingsplan med konkrete forslag til hvordan likestillingsmålene skal oppnås. Virkemidlene kan bli økonomiske sanksjoner og pålegg. Og veikartet blir trolig vedtatt, ifølge Petter Sørlien, likestillings- og ikke-diskrimineringsråd i den norske EU-delegasjonen, en stilling som ble opprettet sist høst.
- Det skjer utrolig mye i EU-samarbeidet på dette området. At det ikke bare er ut fra rettighetsperspektivet, men også ut fra et økonomisk perspektiv, gjør at flere aktører deltar med nye og spennende innfallsvinkler, sier Sørlien til Sykepleien.
Likestillingsarbeidet handler også om økonomisk frihet, kvinneandelen i lederstillinger og om å motarbeide vold mot kvinner.
0 Kommentarer