Kommunen lanserer digital hjemmesykepleie
Mandag starter Tønsberg kommune opp en egen digital sone i hjemmesykepleien. – I tillegg til fordelene det gir pasientene, vil vi også kunne frigjøre tid og ressurser for de ansatte, sier prosjektlederen.
Fra og med mandag 4. november kan pasienter i Tønsberg velge om de vil ha fysisk besøk av hjemmesykepleien eller om de foretrekker digital oppfølging fra helsepersonell via skjerm.
Kommunen hevder å være først ute i landet med en slikt tilbud.
– Jeg gleder meg skikkelig til å starte opp.
Det sier Miriam Standal til Sykepleien. Hun er virksomhetsleder for Hjemmesykepleien Øst i Tønsberg kommune og prosjektleder for innføringen av den nye, digitale tjenesten.
Hun understreker at tilbudet selvsagt er helt frivillig å benytte seg av og at det ikke vil egne seg for alle.
– Du skal lett kunne flytte over til fysiske besøk dersom du merker at det ikke fungerer for deg, sier hun.
– For en del tror vi dette vil gi både mer trygghet og fleksibilitet. Det vil for eksempel være mye enklere å endre tidspunkt for avtaler, og brukerne får en fast ansatt å forholde seg til.
Brukerne kan også ta med seg skjermen og er dermed ikke avhengig av selv å være hjemme for å få oppfølging av hjemmesykepleien.
Ulikt DHO
Mange kommuner, inkludert Tønsberg, har allerede godt etablerte tilbud om digital hjemmeoppfølging (DHO).
Standal forklarer hvordan den nye løsningen skiller seg fra dette.
– En viktig forskjell er at ved DHO får brukere måleutstyr hjem som de skal bruke på seg selv. Det krever en viss teknisk forståelse og opplæring.
Ifølge Standal er den nye tjenesten vesentlig enklere.
Brukere av hjemmesykepleien som ønsker å forsøke tilbudet, får en skjerm hjem til seg, i form av en Chromebook med svært forenklet brukergrensesnitt for videosamtaler.
– De trenger i utgangspunktet bare trykke «ja» eller «nei», forklarer Standal.
– Hjemmesykepleieren vil både kunne se og høre pasienten. Kameraet har vidvinkel slik at hele rommet blir synlig. Vi fokuserer dessuten ikke på målinger som i DHO, men kan tilby alt av tjenester som ikke krever fysisk tilstedeværelse.
Via skjerm skal hjemmesykepleien blant annet kunne sørge for at pasienter tar riktig medisin til riktig tid, drive veiledning, gi støtte til egenomsorg og by på selskap ved måltider.
Har sett til Finland og Sverige
Standal forteller at tilsvarende løsninger er godt etablert i både Finland og Sverige, og at de har hentet mye inspirasjon og kunnskap fra nabolandene.
– I tillegg til fordelene det gir pasientene, vil vi også kunne frigjøre tid og ressurser for de ansatte, sier hun.
– Slik får de ansatte mer tid til dem som faktisk trenger hjemmebesøk.
I første omgang lanseres løsningen gjennom et pilotprosjekt. Tilbudet opprettes som en egen sone i hjemmesykepleien, men pasienter fra hele kommunen kan benytte seg av den.
Målet er i første omgang 50 brukere som vil følges opp av to faste ansatte, en sykepleier og en helsefagarbeider.
Les også E-helse må ikkje føre til uhelse
Ingen erstatning
– Det er viktig å understreke at den nye, digitale sonen i hjemmesykepleien ikke skal erstatte de tjenestene vi allerede har, uttaler Frode Hestnes, kommunalsjef for mestring og helse, i en pressemelding.
– Det er fortsatt mange pasienter som vil ha behov for fysiske besøk for å få den hjelpen de trenger, men digital hjemmesykepleie kan være et godt alternativ for noen eller et supplement til ordinær hjemmesykepleie.
0 Kommentarer