fbpx Heia Eia! Hopp til hovedinnhold

Heia Eia!

I programmet "Hjernevask" går Harald Eia langt i sannsynliggjøre at det er biologien som får kvinner til å velge sykepleie. Vi er ikke så sikre, skriver Kristin Heggen og Kari Nyheim Solbrække i dette innlegget. 

Her er to argumenter til kritisk ettertanke. 

For det første: Halvparten av dagens medisinerstudenter er kvinner. Men Norge klarer altså ikke å få menn til å velge sykepleie. Skal vi slå oss til ro med at det vil være slik for all fremtid? Og skal vi godta at primært kvinner skal bestemme hva god sykepleie er? Eller omsorg i sin alminnelighet?

I en slik sammenheng er Eias program en gavepakke. Det tar opp et grunnleggende trekk ved det norske samfunn som i våre øyne får alt for lite oppmerksomhet.

 

Italia

Kun 7 prosent av dagens norske sykepleiere er menn. Bare Danmark "slår" oss med sine 4 prosent. Mens Italia derimot topper statistikken med bortimot 25 prosent. Middelhavs-maskuliniteten lar seg altså forene med vask. Italienske menn vil gjerne vaske og pleie sykes kropper. Vi har sett det selv.

 

Forsker

Vi har startet et forskningsarbeid hvor vi sammenligner Norge og Italia. Gjennom det kan vi finne mer ut av hva det er med den norske velferdsstaten som gjør at relasjonen mellom offentlig omsorg og menn butter. De første intervjuene med italienerne ga nemlig mersmak og optimisme. Vi møtte stolte og yrkesbevisste mannlige sykepleiere. Menn som ville valgt sykepleie på nytt hvis de fikk muligheten. Menn som har omsorgsyrke som et ønske for sine barn (av begge kjønn).

Hva er det Italia har som gjør slike fortellinger i en tilsynelatende macho-kultur mulig? Og i så liten grad i Norge? Dette er hva vi vil kalle en kulturell tilnærming til kjønn. Så Harald Eia: Du og NRK er herved invitert til å følge oss på vårt neste forskningsopphold i Roma.

 

Må rekruttere menn

For det andre: Vi står foran en ytterst krevende rekrutteringsutfordring i helsesektoren. For å dekke fremtidens behov for pleie og omsorg må 1 av 4 elever fra videregående skole velge seg inn i omsorgsyrker i 2020. Tiåret senere (2030) må 1 av 3 velge sykepleie og helsefag som sin karrierevei.

Vi er enig med helseministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen at det er umoralsk å tenke at løsningen på arbeidskraftproblemet er import av utenlandsk arbeidskraft. Det vil være utbytting av kompetanse fra land som trenger sine egne omsorgsarbeidere. Vi må skape løsninger selv.

Da nytter det ikke kun å tenke på rekruttering av arbeidskraft fra den ene halvdelen av befolkningen.

 

Kreativt

Det å tenke om sykepleie som et naturgitt kvinnefag vil hemme kreative tilnærminger til morgendagens rekrutteringsproblemer. Her trenger vi kreativ og fremtidsrettet skaperkraft. I en slik sammenheng er det påkrevet at vi overskrider naturbestemte kjønnskategorier. Det tror vi mange framtidige omsorgsbrukere ser verdien av.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse