fbpx Uheldige omstendigheter Hopp til hovedinnhold

Uheldige omstendigheter

Hildegunn Synnevåg, faggruppeleder for intensivsykepleien i Norsk Sykepleierforbund (NSF), etterlyser samsvar i dialogen som yrkesgruppene har seg imellom.

- Den umiddelbare reaksjonen etter å ha lest pasienthistorien om den engelske pasienten Paul Steane, er at det her har skjedd en rekke uheldige omstendigheter, sier hun til Sykepleien.

Pasienten hadde i utgangspunktet revmatisme og utviklet etter hvert diabetes.

-Vi vet at medisiner for å behandle sykdommene kan gi bivirkninger, for eksempel mageproblemer. Sykdommene kan gi komplikasjoner, blant annet dårligere sirkulasjon og nyresvikt. Men Paul Steane har vært svært uheldig, sier intensivsykepleieren.

Hun påpeker at hvis det kommer inn en pasient med mageproblemer som skal utredes, er det en selvfølge at sykepleierne ser til at vedkommende får i seg ernæring og væske. Det skal observeres. Denne pasienthistorien påpeker dårlig oppfølging.

På en intensivavdelinger blir pasienten kontinuerlig overvåket og observert.

- Det er viktig at sykepleierne mottar informasjon om pasienten fra pårørende, i forhold til pasientens tilstand, også før sykehusoppholdet. Jeg savner at en lege som hadde ansvar for pasienten, snakket med pårørende, og ga henne den informasjonen hun hadde behov for.

Jeg synes synd på denne kvinnen, jeg vil tro at hun også sitter igjen med skyldfølelse. Hun bærer sikkert aggresjon mot sykehuset som sviktet, sier Synnevåg.

En pasient kan gjerne føre på drikkelisten om vedkommende tar seg et glass vann, men det er sykepleiernes oppgave å se til at pasienten får i seg nok væske. Informasjon om pasientens drikke og mengde urin, skal vi sykepleiere formidle videre til legene, påpeker Synnevåg.

- Sykepleiernes oppgaver er å observere pasientens tilstand, sirkulasjon, respirasjon, ernæring, smerter og bevissthet. Bemanningen ved sykehuset var kanskje dårlig, slik at de ikke fikk overservert pasienten godt nok. Kompetansen nær pasienten var kanskje heller ikke god nok.

Jeg kan ikke si noe om bemanningen i England eller hvilken kompetanse de har der. Men jeg snakker ut fra min erfaring om bemanning i Norge, som har blitt redusert de siste årene. Her har sykepleieoppgavene blitt mange på de ulike avdelingene, slik at sykepleierne kanskje har færre oppgaver ved pasientsengen, sier Synnevåg.

Hun kjenner ikke til at liknende tilfeller med dehydrering har skjedd i Norge.

- Pasienter kan dø akutt på sykehus, også i Norge. Men da har det gjerne oppstått en akutt situasjon, sier hun.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse