fbpx Sykemeldt under ferien? Hopp til hovedinnhold

Sykemeldt under ferien?

Har en arbeidstaker som blir syk under ferien rett på ny ferie og sykepenger under ferien?

Dette reguleres først og fremst av ferieloven § 9 nr. 1 annet ledd som lyder:

"Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør minst 6 virkedager i ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt."

Videre heter det i bestemmelsens tredje ledd:

"Medfører arbeidsuførhet at feriefritid ikke blir avviklet innen ferieårets utløp, kan arbeidstaker kreve å få overført inntil 12 virkedager ferie til det påfølgende ferieår. Krav om overføring må fremsettes innen ferieårets utløp."

 

Forutsetninger

For å få rett til ny ferie må altså følgende fire vilkår være oppfylt:

1. Arbeidstaker må ha vært arbeidsufør i minst 6 virkedager (dvs. fem ukedager da ferielovens begrep virkedager også omfatter lørdager). Dersom arbeidstaker har vært syk i mindre enn 5 dager i ferien har han ikke rett til å få utsatt ferie.

2. Arbeidstakeren må være helt arbeidsufør. Retten til utsatt ferie gjelder for det første bare ved full (100 prosent) arbeidsuførhet. Hvis arbeidstaker kun er delvis arbeidsufør, har han ikke rett til utsatt ferie.

3. Kravet om utsettelse av ferien må fremsettes "uten ugrunnet opphold" etter at arbeidet er gjenopptatt etter ferien. Etter ordlyden kreves det således at arbeidstaker er raskt ute med å fremsette et slikt krav.

4. Arbeidsuførheten må dokumenteres med legeerklæring. Egenmelding er således ikke tilstrekkelig ved et krav om utsatt ferie.

 

Utsatt ferie

Såframt arbeidstaker er sykemeldt og kan dokumentere legeerklæring og dermed utsetter ferien, har arbeidstaker rett på sykepenger i henhold til de alminnelige vilkår for dette.

Arbeidstakeren vil ha krav på sykepenger til tross for at feriepengene er utbetalt, men har ikke krav på verken lønn eller feriepenger når den utsatte ferien blir avviklet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse