fbpx 150 pasientmeldinger Hopp til hovedinnhold

150 pasientmeldinger

Tre av ti pasientmeldinger om bivirkninger er så alvorlige at de enten er livstruende, krever sykehusinnleggelse, gir nedsatt funksjonsevne, varig mén eller fødselsdefekt.

Tall fra Legemiddelverket viser at det er kommet inn 150 bivirkningsmeldinger i perioden 1. mars til 4. oktober.

Tre av ti meldinger regnes som alvorlige.

- Vi innførte i mars ordningen med at pasienter selv kunne sende inn melding, opplyser seniorrådgiver i Legemiddelverkets seksjon for legemiddelovervåkning, Hilde Samdal.


Helsepersonell må bli flinkere

I 2009 fikk Legemiddelverket inn omlag 3000 meldinger fra leger og annet helsepersonell.

- En oppsummering av de 150 meldingene fra pasienter, viser at det kun i to tilfeller er meldt inn også fra lege. Vi oppfordrer helsepersonell til å bli flinkere til å melde bivirkninger, særlig de nye, alvorlige og uventede, sier Samdal.

Når det gjelder sykepleiere som melder inn bivirkninger utgjør helsesøstre den største gruppen.

- Meldingene handler i hovedsak om bivirkninger knyttet til vaksinering, sier Samdal.


Underrapportering

- Når dere oppfordrer helsepersonell til å bli flinkere til å melde, skyldes det at så mange av pasientenes bivirkningsrapporter var alvorlige?

- Vi vet fra før at det er underrapoortering når det gjelder bivirkninger. Det er likevel ikke slik at vi tror at vi vil klare å få innregistrert alle bivirkninger. Det viktigste for oss er å få meldinger om alvorlige bivirkninger, og bivirkninger som er uventet, sier hun.


Unge og kvinner

Legemiddelverket har fått in flest meldinger fra pasienter i alderen 20-39 år. Bivirkningsmeldinger fra kvinner er mest vanlig (65 prosent).

- Meldeordningen er nettbasert og det er derfor ikke overraskende med en annen aldersfordeling enn fra leger og helsepersonell, utdyper Samdal.


Hva meldes?

Samdal opplyser at pasientene stort sett melder inn lett gjenkjennelige bivirkningssymptomer.

- Vi får meldinger om bivirkninger som angst, depresjon, hodepine, svimmelhet, kvalme, diaré, magesmerter, munntørrhet, kløe, muskelsmerter, utmattelse og vektøkning, sier hun.


Nervesystemet

Flest meldinger er knyttet til medisiner som påvirker nervesystemet. Til denne gruppen hører smertestillende, migrenemidler, søvnmidler, beroligende midler, antidepressiva og antipsykotika. Medisiner som ble rapportert inn var var hovedsakelig reseptpliktige, men sju meldinger gjaldt reseptfrie medisiner.


Hva er en bivirkning?
  • En bivirkning er en skadelig og utilsiktet virkning av en medisin som inntreffer ved normale doser.
  • Bivirkninger er definert som alvorlige hvis de er dødelige, livstruende, gir varig mén, krever sykehusinnleggelse eller forlenger et sykehusopphold.

Hva kan pasienter melde?

  • Bivirkninger som mistenkes å ha sammenheng med medisiner som selges i Norge. Legemiddelverket er spesielt interessert i bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget og som oppleves som plagsomme.

Kilde: legemiddelverket

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse