fbpx Smartprisen 2010 er klar Hopp til hovedinnhold

Smartprisen 2010 er klar

Juryen har kåret de tre vinnerne av Sykepleiens Smartpris for 2010, og deler ut 250 000 kroner til lyse sykepleierhoder.

”Årets innovasjonsvirksomhet” til Dalane

”Årets nyskaper” til Bjarkøy

”Årets oppfinnelse” til Ås

Årets Smartpriskonkurranse viser at det finnes folk som kan tenke nytt i helsetjenesten. Prisene går til sykepleiere som har gått nye veier, og nå har juryen bestemt hvem som er årets vinnere i de tre kategoriene. Nå deles 75 000 kroner ut til to av vinnerne, og den tredje får 100 000.

Dette er kategoriene:

  • Årets innovasjonsvirksomhet
  • Årets nyskaper
  • Årets oppfinnelse

 

Det var 14 kandidater til årets priser. Det er fjerde året Sykepleien arrangerer Smartpriskonkurranse. Sykepleien samarbeider i år med KS, Spekter og kompetansenettverket Innomed om Smartprisen.

Dette er juryen:

Smartprisen er med på å stimulere til nytenkning og å gjøre de smarte hodene synlige, mener medlemmene i juryen.

– Det er en krevende oppgave å få etablert en innovasjonskultur i helsevesenet, sier Espen Helge Aspnes i Innomed, et nasjonalt kompetansenettverk for behovsdrevet innovasjon i helsesektoren.

– De fleste som jobber i helsevesenet aksepterer relativt ukritisk de produktene og løsningene de har og tenker ikke over at de selv kan bidra til innovasjon. Det er noe «andre» driver med, undrer Aspnes.

Han priser derfor initiativet til Sykepleien, som i samarbeid med KS og Spekter står bak utdelingen av årets Smartpriser.

 

Vel så viktig som leger

– Mitt inntrykk er at sykepleiere er en yrkesgruppe som merker utfordringene i helsevesenet best ved sin direkte kontakt med pasienter og pårørende. Sykepleiere spiller for eksempel ofte en viktigere rolle enn leger når de skal komme med innspill i forhold til utforming og innredning av helsebygg.

Aspnes har vært medlem i årets Smartpris-jury som har vurdert kandidater fra hele landet. Juryen ble ledet av Sykepleierforbundets Svein Roald Olsen. Både kommunesektoren og sykehussektoren var representert.

 

– Trenger teamarbeid

Også direktør Gudrun Haabeth Grindaker i kommunenes interesseorganisasjon KS er opptatt av at sykepleiere kan gi viktige bidrag til innovasjon fordi de ser behovene i praksisfeltet fra et brukerperspektiv.

– Men det er helt nødvendig å sette sammen team med personer fra forskjellige fagfelt for å få frem innovasjon. Når vi skal innovere i helse- og omsorgstjenestene må vi sikre at ikke bare sykepleiere definerer behovet og leter etter løsninger, det må også inn andre faggrupper og gjerne noen som ikke har helsekompetanse i det hele tatt.

Høsten 2010 fikk KS gjennomført en undersøkelse som viste at det finnes mange gode ideer og gode løsninger i norske kommuner.

– Men vi har behov for et betydelig løft for å kunne løse morgendagens behov. Samhandlingsreformen krever at det utvikles innovasjon knyttet til samhandling rundt pasient/pasientenes forløp. Dagens statlige støtteordninger stimulerer ikke innovasjon i kommunene, og det er behov for å finne nye virkemidler, mener Haabeth Grindaker.

KS mener at staten må bidra til innovasjon ved å ta del i denne risikoen. Hun mener at støtteordninger for offentlig innovasjon er nesten fraværende.

 

– Står pasienten nærmest

Spekter, som representerer sykehusene i Norge, er med for første gang i Smartpris-sammenheng. De er ikke i tvil om at sykepleiere kan bidra til innovasjon.

– Sykepleiere er ofte de som står pasienten nærmest, mener spesialrådgiver Øyvind Bakke i Spekter.

– De har gode forutsetninger for å se hva som kan gjøres annerledes, og dermed gjøres på en «smartere» måte. Vi trenger alle de innovatørene vi kan få i norsk helse- og omsorgssektor.

Bakke håper at Smartprisen kan være med på å skape en innovasjonskultur.

– Naturlig nok var det et varierende nivå på årets 14 kandidater, men det er ikke så viktig. Det som er viktig er at en slik årlig konkurranse setter fokus på og motiverer til flere Petter-Smarter med gode ideer og løsninger til beste for pasientene. Dette er også motivasjonen for at vi i Spekter har valgt å delta på dette.

 

Gode innovatører

– Jeg synes nivået blant Smartpriskandidatene var godt, og det er tydelig at det finnes mange gode innovatører «der ute», fastslår Innomeds Espen Helge Aspnes.

Mens Innomed vil forsøke å bistå både vinnerne og andre kandidater for å se om det finnes muligheter for å sette produkter i kommersiell produksjon, vil KS forsøke å få støtteordninger for «entreprenørene» i kommunesektoren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse