fbpx – Redder liv Hopp til hovedinnhold

– Redder liv

Sveinung Wergeland Sørbye mener mRNA-test fører til raskere diagnose og behandling.

Han avviser at testen ikke er godt nok dokumentert.

– Helsedirektoratet har flere ganger sagt den kan brukes.  I tillegg fins det en rekke studier som sammenligner ulike tester. Alle viser at mRNA-testen vil fungere godt som en oppfølgingstest, slik den brukes i Norge.

 

– Tas i tillegg

Han minner om at testen tas i tillegg til celleprøve, ikke som erstatning.

– Det betyr at kvinnene får et bedre tilbud enn før. De med positiv test blir utredet raskere og blir også fulgt tettere opp, selv om andre prøver er normale.

– Men den tester ikke for alle kreftfremkallende virus?

– Mange av de andre typene har liten eller ingen risiko for kreft når celleprøven er normal. mRNA-testen plukker ut kvinnene det haster å få behandlet.

 

– Skiller friske og syke

Sørbye minner om at det er viktig med en test som skiller godt mellom syke og friske.

– Den store fordelen med mRNA-testen er at den er treffsikker. Det betyr at den fanger opp dem som faktisk trenger behandling, i motsetning til andre tester som også fanger opp kvinner uten reell kreftrisiko.

– Har du oversolgt din egen forskning?

– Våre funn bekrefter tidligere studier som er gjort. Jeg er opptatt av å vise hvordan hpv-testene fungerer i praksis. Han viser til at alle studier viser at hpv-test finner flere kvinner med kreftrisiko enn celleprøve alene. Dette gjelder alle hpv-tester.

– Derfor er det et stort paradoks at Helsedirektoratet først ville stoppe all hpv-testing, når de egentlig mente én test var problemet, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse