fbpx - Tariffeste arbeid hver 3. helg Hopp til hovedinnhold

- Tariffeste arbeid hver 3. helg

Arbeid flere helger, foreslår Spekter, LO og Fagforbundet. Bare glem det, er tilbakemeldingen fra landsmøtedelegatene i NSF. De vil tariffeste prinsippet om arbeid hver tredje helg.

Sykepleierne og deres tillitsvalgte møter stadig oftere krav fra arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner om å arbeide mer enn hver tredje helg. I bytte for dette blir sykepleierne foreskrevet økt mulighet til hele stillinger.

En innarbeidet praksis er kommet under alvorlig press. Og det bekymrer delegatene.

- Det høres kanskje ikke så dramatisk ut å skulle jobbe tre til fem flere helger i løpet av året. Men hva innebærer dette for en sykepleier som arbeider i turnus?

Delegat Tone Woll Buer (Vestfold) svarer på sitt eget spørsmål med følgende regnestykke:

- I dag jobber turnusarbeidere helg 17 uker i løpet av ett år. En utvidelse med fem helger vil innebære helgearbeid i totalt 22 uker. Hva må til for å fylle disse 22 helgene? Om den enkelte sykepleier arbeider annen hver helg har man dekket 44 av årets uker. I tillegg skal sykepleieren ha fem uker ferie. Da er man kommet til uke 49. Det som står igjen av året er tre uker.

- Dette betyr farvel til arbeid hver tredje helg, konkluderer Woll Buer.

 

Ingen umulighet

Hele stillinger med arbeid hver tredje helg er ingen umulighet. Det er snakk om vilje mener landsmøtet.

- Å bruke bruddene på arbeidstidsbestemmelsene i helseforetakene og rundt om i kommunehelsetjenesten som tegn på at arbeidsmiljøloven er for streng og ikke tilpasset moderne arbeidsliv, er å snu hele problemet på hodet, påpeker avtroppende nestleder Unni Hembre i sitt saksinnlegg.

- Sats heller på økt grunnbemanning, tenk nye måter å organisere turnus på, hva med vikarpooler og arbeid ved flere enheter, og frivillig helgearbeid mot kompensasjon, er noen av rådene fra Unni Hembre.

 

Støtte fra ledere

- Det blir helt feil å legge ansvaret for å fylle helgene på sykepleierne, slik blant annet Spekter med viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i spissen gjør. Når det blir snakk om økt grunnbemanning, svarer samme Bratten at det vil føre til for mange ansatte på dagtid, ifølge delegat Hilde Ranum (Østfold).

Ranum er sjefsykepleier og opplever trange rammer som det store problem, ikke å få Norsk Sykepleierforbund på nakken når det gjelder å overholde arbeidstidsbestemmelsene.

Ranum får støtte fra lederen i NSFs landsgruppe av sykepleieledere, Anne Moi Bø.

- Jeg støtter en tariffesting av prinsippet om arbeid hver tredje helg, selv om det kan bli tøft for mange ledere å etterleve.

 

Vil jobbe for

I tillegg til tariffesting av arbeid tredje hver helg, vil NSF i kommende landsmøteperiode blant annet fortsette arbeidet med å styrke retten til full stilling og at ansatte i nattevaktstillinger sikres redusert arbeidstid.

Hele stillinger med arbeid hver tredje helg er ingen umulighet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse