fbpx – Vi vil jobbe mer Hopp til hovedinnhold

– Vi vil jobbe mer

Nesten halvparten av sykepleierne i helseforetaket Vestre Viken jobber deltid.

Blant dem er sykepleierne Kristin Hope og Siri R.B. Gleditsch ved Drammen sykehus, som eies av Vestre Viken. Alle har vært ansatt i 75 prosent stillinger i flere år, og tar på seg ekstravakter på kort varsel for å få endene til å møtes.

– Du setter opp at du kan jobbe ekstravakter som er ledige, men du får ikke vite hvilke vakter du får før noen dager før, så det er veldig uforutsigbart, sier de til Drammens Tidende.

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) foretakstillitsvalgt Hilde Kristin Arnesen tror den uforutsigbare arbeidssituasjonen er en viktig grunn til at Drammen sykehus har så høyt sykefravær blant sykepleierne. Sykefraværet er nå oppe i 8,8 prosent.

– Det blir hyppig helgejobbing, og det forringer det sosiale livet, sier hun, og legger til at det sliter på folk ikke å vite hvordan den økonomiske situasjonen er hver måned.

 

Pasientsikkerhet

Drammen sykehus tar imot flere pasienter enn tidligere, og både Arnesen og sykepleierne mener at økt bruk av deltidsstillinger går ut over pasienttryggheten.

– Helse og omsorgsdepartementet har en kampanje som skal sikre at pasientene er trygge. Likevel velger man å ha sykepleiere i deltid som ikke får kontinuitet i arbeidet sitt. Da kan du ikke gjøre den beste jobben, mener Arnesen.

Utstrakt bruk av vikarer og overtid gjør også at ansatte ved Drammen sykehus gruer seg til å gå på jobb.

– Vi vil ha 100 prosent faste stillinger. Vi vil ha stabilitet i våre liv. Det ville gitt bedre økonomi for sykehuset i form av lavere sykefravær, og bedre pasientsikkerhet, sier NSFs foretakstillitsvalgt.

 

Må fylle turnusen

Eli Årmot, seksjonsleder i personalavdelingen i Vestre Viken, forsikrer overfor Drammens Tidende at de jobber for å få flere i fulltidsstillinger. Samtidig utelukker hun ikke at 100-prosentstillinger kan ha blitt gjort om til 75 prosent.

– Sykehuset sparer ikke penger på å omgjøre stillinger, men konsekvensen er at man får flere ansatte å fordele vakter på i helgene. Men det forekommer unntaksvis at vi må gjøre om ledige stillinger for å få turnusen til å gå opp, sier Årmot.

 

FAKTA: Deltid øker

Helse- og omsorgsdepartementet ba alle helseforetak om å redusere deltid med 20 prosent i løpet av 2011. Så langt i år er det blitt 2,6 prosent flere sykepleiere ansatt i deltidsstillinger i Vestre Viken HF. Hele 47,5 prosent av sykepleierne i helseforetaket jobber deltid. For alle stillinger er det 32,5 prosent deltidsansatte i helseforetaket.

 

Les: Hvordan løse deltidsfella?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse