fbpx Slik blir "Lex Breivik" Hopp til hovedinnhold

Slik blir "Lex Breivik"

- Endringer i psykisk helsevernloven vil styrke sikkerheten rundt en liten gruppe særlig farlige pasienter, sier helseministeren.

Klokken 12.15 i dag offentliggjorde helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen endringene i lov om psykisk helsevern. Endringene trer i kraft før sommeren.

- Vi ønsker å styrke sikkerheten rundt en liten gruppe særlig farlige pasienter. Forslaget innebærer nye sikkerhetsbestemmelser i regionale sikkerhetsavdelinger og hjemmel for å etablere en enhet med et særlig høyt sikkerhetsnivå, sa Strøm-Erichsen.

Det er også vedtatt å opprette en ny enhet for særlig farlige pasienter. Når den vil stå klar er ikke bestemt, men helseministeren vil få det gjort så snart som mulig. Dersom Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern må han overføres til en helseinstitusjon umiddelbart.


Kort frist

Lovendringene har vært ute på høring og kritikerne har blant annet kommentert den korte høringsfristen. Årsaken er at Helsedepartementet vil få loven vedtatt før dommen mot Andres Behring Breivik faller. En av årsakene til at arbeidet med lovendringene har fått kallenavnet "Lex Breivik".

Endringene skjerper dagens regler på områder som gjelder kroppsvisitering av pasienter og besøkende, bruk av metalldetektorer og telefonavlytting. Lovvendringene skal også gjøre det enklere å skjerpe sikkerheten mot rømming, gisseltaking og angrep utenfra.

Her kan du lese lovendringene


Dette er de redde for

I en undersøkelse utført av Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Helseregion Sør-Øst, har ansatte svart på spørsmål om hva de er redde for.

Spørsmål:Hva slags gjenstander er det at dere er redd for kan innføres og hva slags farlige gjennstander har dere faktisk funnet ved ransaking?

 Redd for skal innføresHar faktisk funnet
Skytevåpen7917
Kniv9894
Narkotika9694
Medikamenter9096
Alkohol7992
Annet4646
 Barberblad9294 

 Helseministeren trakk frem flere eksempler på meldinger fra psykiatrien hvor de ber om at sikkerheten skjerpes. En av eksemplene er datert i 2009.

- Hvorfor har dere ikke gjort noe med sikkerheten før når dere har visst om det så lenge? Blir dette et hastverksarbeid? spør journalistene under pressekonferansen.

- Dette er vanskelige endringer. Lovverket gjelder syke mennesker. Fokus skal være på behandlig. Likevel er det slik at De som er dømt til behandling, har har gjort noe ulovlig. Vi i departementet har hatt mye å gjøre. I min tid har vi laget to nye lover og 50 forskrifter. Det kan forklare at dette ikke er blitt gjort tidligere, svarer Strøm-Erichsen.

Det skal også opprettes en nasjonal koordineringsenhet som skal holde oversikt over personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse