Mann dere opp!
Høyt sykefravær blant kvinner kan skyldes at de ikke identifiserer seg like mye med arbeidslivet som mennene, hevder Hanne Bjurstrøm.
- Oppsiktsvekkende, sier Eli Gunhild By.
Utspillet kommer fra et oppslag i Dagbladet i går og har provosert mange, også NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By.
-Det er oppsiktsvekkende at en arbeidsminister har slike holdninger. Dette er toner vi er mer vant med å høre fra enkelte arbeidsgivere. Ikke ansvarlige politikere, sier Eli Gunhild By til Sykepleien.no.
Nedlatende
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm etterlyser kvinner som velger å jobbe for velferdsstaten foran fritid.
- Slike utsagn oppfattes som nedsettende, sier By.
Hun sier det er viktig å huske at deltidsdebatt og sykefravær er komplekse tema.
- Blant annet har vi et svært kjønnsdelt arbeidsliv. En av grunnene til at kvinner i Norge har høy yrkesdeltakelse, er nettopp at det har vært mulig å jobbe deltid. Det kunne vært interessant å få inn en mannestemme inn i debatten, mener hun.
Omsorgsoppgaver
I følge By ville mye vært løst dersom man hadde økt grunnbemanningen slik at helsesektoren kunne tilby flere heltidsstillinger. Da Eli Gunhild By var ferdig på sykepleierutdanningen i 1989, var det umulig å få full stilling.
- Det er slik at det er de eldste som har mest fravær, ikke de yngste med små barn. Kvinner tar på seg den største byrden av omsorgsoppgaver. Når de er ferdige med egne barn, må de ta seg av foreldre og barnebarn. Men vi skal heller ikke glemme eksempelet fra Ullevål fra i fjor. En nyutdannet sykepleier på 27 år sa hun vurderte å si opp jobben for hun klarte ikke å jobbe full stilling. Hun ble utslitt. Det er bekymringsfullt om arbeidsdagen for nyutdannede sykepleiere er så tøff at 27 åringer ikke klarer det, sier hun.
Eli Gunhild By skal delta i debatt om tema i dag på NRKs Dagsnytt 18.
0 Kommentarer