fbpx Fant hverandre med NSF-hjelp Hopp til hovedinnhold

Fant hverandre med NSF-hjelp

På 90-tallet kriget de mot hverandre. Nå blomstrer samarbeidet mellom sykepleierorganisasjonene i landene på Vest-Balkan.

Branka Rimac (bildet) i det kroatiske sykepleierforbundet tok sammen med Norsk Sykepleierforbund (NSF) initiativet til et samarbeid mellom sykepleiere på Vest-Balkan i 2010. De fire tidligere delrepublikkene i Jugoslavia, Kroatia, Serbia, Montenegro og Makedonia, er alle kandidater eller i en prosess for å bli kandidater til EU-medlemskap. Kroatia blir EU-medlem i 2013.

Med EU-tilnærming følger kravet om å tilpasse sykepleierutdanningene til de europeiske kravene, i det såkalte EU-direktiv 2005/36. Det er også et sterkt behov for å heve standarden i sykepleierfaget og på helsetjenestene.

Samarbeidsprosjektet kalles Sens (South East Nursing skills). Branka Rimac var en av de internasjonale gjestene til Norsk Sykepleierforbunds 100-årsmarkering, og deltok også på jubileumskongressen denne uken. Sammen med det montenegrinske forbundets leder Nada Rondovic presenterte de samarbeidsprosjektet på Vest-Balkan i en av posterne på fagkongressen.

– Vi var ikke trygge på hverandre i begynnelsen. Motsetningene fra krigen på 90-tallet satt i følelsesmessig. Det preget kongressen vi hadde i Zagreb i 2010, som var starten på Sens, forteller Rimac til Sykepleien.

Utdanningen først

Organisasjonene på Vest-Balkan har nå gjennomført seks workshops med støtte fra NSF, det siste ble holdt i Dubrovnik i juni. Her samles cirka tre representanter fra hver av forbundene.

– Det å få utdanningen opp til bachelornivå står øverst på agendaen, forteller Rimac.

Fremdeles har flere av landene sykepleier- og jordmorutdanning som et yrkesfag på videregående skole.

– Ringer hverandre

Foruten utdanningen, jobber Sens med lederutvikling. Det er et stort ønske for å få sykepleiere sterkere inn i ledelsen i sitt eget fag. En utfordring er også hvordan man skal samarbeide med myndighetene for å heve kvaliteten på helsetilbudene og forbedre arbeidsforholdene for sykepleiere.

– Disse temaene jobber vi med. Vi samarbeider godt, og ringer hverandre mellom workshopsene for å be om råd eller diskutere ting vi kommer opp i, forteller Rimac, som nå har gått av som leder av det kroatiske forbundet og er sjefsykepleier på det store Zagreb-sykehuset Rebro.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse