Lang ønskeliste
Ønskelisten fra leder av Landsgruppen av Sykepleieledere, Anne Moi Bø, er lang. Men øverst på lista står mer penger og økt bemanning.
- Hvilke forventninger har dere til årets statsbudsjett?
- Økte midler som kan brukes til å øke bemanningen. I dag er den økonomiske rammen så lav at sykepleielederne ser seg tvunget til å ansette helsefagutdannede (sykepleiere/hjelpepleiere/helsefagarbeidere/omsorgsarbeidere) i altfor mange deltidstilinger. Per i dag må dette gjøres for å få turnusen til å gå rundt med kveld, natt og helg, sier leder av Landsgruppen av Sykepleieledere, Anne Moi Bø.
Hun påpeker at jo flere fulle stillinger en sykepleieleder ansetter, jo flere små helgestillinger generer det.
- Det gjør kveld, natt og helg sårbare for avvik på grunn av lav fagdekning. Det står desverre ingen sykepleiere klar for å gå inn i alle 12 prosent stillingene som popper opp når antall fulle stillinger økes i turnusen, sier leder av Landsgruppen av Sykepleieledere, Anne Moi Bø.
Trenger mer penger
Hun ønsker seg også økte midler til lønn.
- Blant annet fordi det fremdeles ikke er lik lønn for likt arbeid her i Norge, og fordi lønnen for både sykepleiere og helsefagarbeidere er altfor lav, sier Anne Moi Bø.
- Sykepleierne har for lav lønn generelt sett. Men for helsefagarbeiderne er det en katastrofe. Slik lønnen for dem er i dag, kan ikke en helsefagarbeider leve av lønna si etter en normal norsk levestandard. De har heller ikke høy nok inntekt til å få seg lån til å kjøpe seg egen bolig. I tillegg har helsevesenet problemer med å gi dem fulle stillinger. På toppen av alt er utdannings-norge fortvilet over at så få av elevene på helse- og sosialfag velger å gå ut i lære. Dette er ikke rart i det hele tatt. Når de så er ferdig med læretiden, velger mange almenn påbygg for å få seg studiekompetanse, slik at de kan gå videre på skole. Det er nesten som å stikke hodet i sanden når utdanningsinstitusjonene ikke skjønner at dette har sammenheng med mulighet for å få full stilling, og lønnsnivået for helsefagarbeidere. Jeg skjønner veldig godt at veldig få ønsker å utdanne seg til helsefagarbeidere. Hvem vil utdanne seg til deltid og i tillegg lav lønn? spør hun.
Kompetanseheving
- Midler til kompetanseheving og forskning i kommunene må også økes som følge av samhandlingsreformen. Men en sykepleieleder har vanligvis ikke økonomi til å sende mange ansatte på videreutdanning. Fordi det blir dobbelt opp av lønnsutgifter for den ansatte som er borte fra jobb for å ta videreutdanning. Den ansatte bør få pemisjon med lønn, i tillegg til at vikaren får lønn. Dette gir dobbel lønn per time, sier Anne Moi Bø.
Økt bemanning
- Nevn en sak som må prioriteres innen ditt fagområde?
- Det må legges inn midler til å øke fagbemanningen på kveld og helg. Det vil også gi høyere stillingsprosent til de små stillingsprosentene som allerede finnes for å ha en minimumsbemanning. I tillegg vil det være mulighet for å gi flere 100 prosent stillinger, sier Anne Moi Bø.
- Hva skjer om dette ikke gjøres?
Moi Bø kommer med en liste av konsekvenser:
- Avvikene i forhold til verdig død vil øke,
- falltendens vil øke,
- bruk av bleier i stedet for toalettbesøk vil øke
- ernæringsproblemer vil øke
- Dette er bare for å nevne noe. Med mange ufaglærte på jobb, er dette nødt til å skje. Det går ikke an å redusere bemanningen på kveld og helg. Pasientene er like syke i disse tidsperiodene som de er fra 7.30 - 15.00, minner hun på.
Flere konsekvenser
Moi Bø mener det også vil gå ut over pårørende om ikke bemanningen økes.
- Pårørende er oftere på besøk på sykehjem på kveld og i helg, og ønsker da samtaler og informasjon fra fagpersoner. Dette er også et krav de har fra kvalitetsforskriften. Et godt samarbeid med pårørende, gir ofte en "smidigere" sykehistorieprosess, sier hun.
Av andre konsekvenser nevner faggruppelederen:
- Helsepersonell opplever høy grad av arbeidspress som påvirker arbeidsmiljøet. det er få folk på jobb, og de som er på jobb, er aknskje ikke kvalifisert. Det skaper utbrenthet, og flukt fra yrket. Opplever lav grad av mestring.
- Sykepleielederen har ikke mulighet for å tilby flere 100% stillinger, og heller ikke dekke de små helgestillingene med faglærte.
- Vanskelig rekrutteringssituasjon. Hvem ønsker å ta utdannelse innen helsesktoren når det er slikt høyt arbeidspress?
0 Kommentarer