fbpx Farlig skjønnhet Hopp til hovedinnhold

Farlig skjønnhet

Mangel på informasjon om komplikasjoner og skader, er hovedårsaken til at personer som velger å få utført kosmetisk behandling får erstatning.

De siste fire årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandlet 13 krav om erstatning som gjelder kosmetisk behandling. Av de 13 sakene har 11 fått medhold, mens to har fått avslag.

Les også: Alt for en naturlig kropp


Case:

Her er ett eksempel fra NPEs saksarkiv:

En kvinne fikk kosmetisk behandling i form av injeksjoner for å stimulere kollagenproduksjonen. Målet var å glatte ut rynker og linjer i ansiktet.

Fire måneder etter siste behandling, oppsto det forandringer med blåfarge i huden rundt smilehullene. Tilstanden ble etter hvert forverret med store kuler, brennende smerter, kløe og hevelser på de behandlede områdene. Plagene ble forsøkt behandlet med blant annet kortison, massasje, laser og beroligende medikamenter uten at hun ble bra igjen.


Sakkyndig på banen

Saken ble så vurdert av en hudlege. Han mente det ikke var noen gode gode grunner til ikke å utføre injeksjonene. Hudlegen sa videre at plagene med blåfarge i ansiktet, brennende smerter, kløe og hevelser skyldes sannsynligvis behandlingen. Han påpeker at det ikke er dokumentert hva slags informasjon hun fikk forut for behandlingen. Det forelå heller ikke skriftlig samtykke.


NPEs vurdering

Slik NPE har vurdert saken, dreier den seg i all hovedsak informasjonssvikt.

- NPE mener at hun ikke har blitt godt nok informert om komplikasjonsrisiko i forkant av inngrepet, og at hun med tilstrekkelig informasjon mest sannsynlig ville avstått fra behandlingen, sier NPE i sin konklusjon.

NPE påpeker også at det mangler signert samtykke fra pasienten. Injeksjonene ble satt i de dypere lag av huden med melkesyre for å stimulere hudens egen kollagenproduksjon, og ble utført av lege.

- Behandlingen regnes i dette tilfellet som helsehjelp etter pasientskadeloven. NPE har gitt henne medhold i kravet, da hun ikke ble godt nok informert om komplikasjonsrisikoen på forhånd, konkluderer NPE.


Informasjonssvikt

- Grunnen til medholdene er oftest at pasientene ikke er informert om risikoen for komplikasjoner og skader, skriver NPE i pressemelding.

Siden det er slik at ikke alle typer kosmetisk behandling regnes som helsehjelp, omfattes ikke alle slike behandlinger av pasientskadeordningen.

Det er to vilkår som må være oppfylt for at NPE behandler saken:

  • Behandlingen må være helsehjelp
  • Behandlingen må være utført av autorisert helsepersonell, eller helsepersonell med lisens


Helsepersonells rolle definerer

NPE vurderer hver enkelt sak om behandlingen er å regne som helsehjelp eller ikke.

- Ett moment vil være om slik behandling bare kan utføres av helsepersonell. Dersom dette er tilfelle, vil behandlingen bli regnet som helsehjelp, i følge NPE.

Når det gjelder kosmetisk kirurgi,utføres den alltid på grunnlag av medisinske vurderinger fra lege.

- Behandlingen kan bare utføres av kirurg med kompetanse til å utføre denne type inngrep. Denne formen for behandling er helsehjelp og dekkes av NPE- ordningen, skriver NPE i pressemeldingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse