fbpx Poeng for kjønn og tilbud om stipend Hopp til hovedinnhold

Poeng for kjønn og tilbud om stipend

Hvordan få flere menn inn i sykepleien? Kvinner til å søke ingeniørstudier? Likestillingsstipend og ekstra kjønnspoeng foreslår likestillingsutvalg. Norsk Sykepleierforbund er skeptisk til begge forslagene.

Det er i utredningen ”Politikk for likestilling” (NOU 2012: 15) at det blir foreslått likestillingsstipend og innføring av kjønnspoeng til høyere utdanning som tiltak for å bryte det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) er i utgangspunktet skeptisk til å bruke stipend og kjønnspoeng for å få flere menn til å velge kvinnedominerte yrker, særlig til yrker i helse- og omsorg.

– Menn oppgir selv at den lave verdsettingen av og arbeidsorganiseringen i disse yrkene, med stort innslag av deltid, som det viktigste argument for ikke å velge dem, skriver NSF i sitt høringssvar.

For å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt både for menn og kvinner er NSF klar på at myndigheter og arbeidsgivere må tenke i helt andre baner. Økt lønn, bedre bemanning, faste og hele stillinger og bedre tilrettelegging for fagmiljøer er blant tiltakene.

– Dersom likestillingsstipend og kjønnspoeng vurderes innført, er det derfor viktig at de inngår som to av en rekke tiltak for å endre det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, og at de må vurderes konkret for de enkelte utdanninger.

 

Les: Ekstrapoeng til mannlige studenter

Les: Kjønnspoeng for menn

Les: Ikke kjønnspoeng for sykepleiergutter

 

Trepartsavtale for likestilling

Et annet tiltak for bedre likestilling i arbeidslivet er ifølge utvalget etablering av en trepartsavtale etter mønster av avtalen om inkluderende arbeidsliv. Dette arbeidet bør ifølge utvalget forankres i et direktorat for likestilling med regionkontorer.

NSF støtter forslaget, men foreslår i stedet for et direktorat for likestilling et helt nytt Forum for likestilling i arbeidslivet. Dette mener NSF må ses i sammenheng med det eksiterende Arbeidslivs- og pensjonspolitiske råd, og foreslår at det er de samme representantene som sitter i begge organene.

– Vi må unngå at et forum for likestilling i arbeidslivet blir et ”kvinneforum” med vikeplikt, advarer NSF i sitt høringssvar.

Partene i arbeidslivet synes å ha ulik forståelse av det kjønnsdelte arbeidsmarkedet og den strukturelle kjønnsdiskrimineringen, årsakene til dem og dermed heller ikke tiltak for å endre dem.

Kommunesektorens organisasjon (KS) støtter ikke forslaget om å opprette et trepartssamarbeid på nasjonalt nivå.

– KS mener arbeid for å styrke likestillingen må ta utgangspunkt i lokale utfordringer og forankres, driftes og gjennomføres på lokalt nivå, dvs. på den enkelte arbeidsplass. Et trepartssamarbeid på nasjonalt nivå som skal definere målsettinger for arbeidet, vil ikke nødvendigvis være treffende for de utfordringene som en står overfor lokalt, skriver blant annet KS i sitt høringssvar.

KS mener det allerede finnes nasjonale arenaer hvor partene kan sette likestilling på dagsorden. På dette punktet er arbeidsgiverorganisasjonen Spekter enig med KS.

Spekter mener videre trepartsavtalen slik den er skissert i utredningen ”vil være lite hensiktsmessig i forhold til å møte de utfordringene vi står overfor, både med hensyn til å utnytte ubrukt arbeidskraft og å løse problemene med for mye deltidsarbeid”.  

 

Fakta

NOU 2012: 15 Politikk for likestilling er avgitt til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) av Likestillingsutvalget. Utvalget har i foreliggende utredning gjennomgått likestillingsstatus på ulike områder - demokratiutdanning, kjønnsdelt arbeidsmarked, arbeidstid og arbeidsmiljø, økonomiske forskjeller, regionale variasjoner, omsorg, oppslutning om likestilling, trakassering og vold og rettslig trygghet. Utvalget konsentrerer seg om reformforslag på fire innsatsområder: De betegnes som ”folkestyre”, ”valgfrihet”, ”fordeling” og ”sårbarhet”.

 

Les: NOU 2012: 15 Politikk for likestilling

Les: Norsk Sykepleierforbunds høringssvar

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse