fbpx Kjønnsdelt valg av utdanning Hopp til hovedinnhold

Kjønnsdelt valg av utdanning

– Å åpne for at fagbrev fra videregående skal gi studiekompetanse kan være ett tiltak for å redusere det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, mener stortingsrepresentant Anette Trettenbergstuen (Ap).

Andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget var sammen med stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) invitert til å kommentere rapporten ”Kjønnssegregering i utdanning og arbeidsliv. Status og årsaker” som ble lagt fram i dag.

Rapporten viser at til tross for at en rekke tiltak er satt inn for å få kvinner og menn til å velge utradisjonelt, så velger stadig flere kvinner tradisjonelt.

 

Les: Offentlige kvinner og private menn

 

– Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er kanskje den vanskeligste nøtta å knekke når det gjelder likestilling, mente Anette Trettenbergstuen.

Hun ønsket velkommen en debatt om hvilke grep man bør ta for å gjøre det lettere for ungdom å velge utradisjonelt. For fortsatt er enkelte næringer svært dominert av det ene kjønn, som for eksempel i pleie- og omsorgssektoren og i bygg- og anleggsbransjen.

– Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet starter med valg av utdanning. Derfor er et av forslagene på Arbeiderpartiets landsmøte seinere denne måneden å åpne for at fagbrev fra videregående skal gi studiekompetanse.

 

Les: Fra helsefagarbeider til sykepleier

 

Torbjørn Røe Isaksen synes ikke noe om forslaget om å åpne for studiekompetanse for dem som har fagbrev, Stortingsrepresentanten for Høyre var mer opptatt av hvordan de forskjellige utdanningene ble presentert for ungdommen i ungdomsskolen.

– Når lærere og rådgivere fokuserer så sterkt på omsorgsbegrepet når de snakker om arbeid i helse- og sosialsektoren, så kan det skape inntrykk av at sykepleie først og fremst handler om omsorg og ikke kunnskap.

Røe Isaksen dro også fram arbeidstidsordningene i offentlig sektor, som han opplevde som rigide og lite fleksible, og som en barriere for å få gutter til å velge arbeid i offentlig sektor.

Det var motdebattanten fra Arbeiderpartiet ikke enig i.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse