fbpx Dette mener ledere om NSF Hopp til hovedinnhold

Dette mener ledere om NSF

Tre av fire ledermedlemmer føler seg godt ivaretatt av Norsk Sykepleierforbund (NSF).  Samtidig etterlyser åtte av ti bedre tilbud og flere møteplasser for ledere og mer enn halvparten kan tenke seg et eget lederforbund.

Det kommer fram i rapporten ”Ledermedlemmer i Unios forbund” som Fafo har utarbeidet på oppdrag fra Unio. I rapporten er medlemmer i lederstillinger blant annet blitt stilt spørsmål omkring forventninger til medlemskapet i sitt forbund, hva de er fornøyd med og hvor de ser forbedringspunkter.

 

Les: Ledermedlemmer i Unios forbund

 

Hvilke begrunnelser har ledermedlemmer for å være medlem i Norsk Sykepleierforbund (NSF)?

Ledermedlemmene ble bedt om å ta stilling til følgende påstander:

”Lederstilling lar seg godt kombinere med medlemskap.”

Her svarer 75 prosent at de er helt eller delvis enig i at dette lett lar seg kombinere, mens 14 prosent er helt eller delvis uenig. De resterende er verken enig eller uenig i påstanden.

”Opplever stadig oftere situasjoner der det er vanskelig å være medlem av samme forbund som dem man leder.”

Her svarer 37 prosent at de er helt eller delvis enig i at dette er vanskelig, mens 46 prosent er helt eller delvis uenig.

”Viktig at forbundet representerer alle grupper ansatte med samme utdanningsbakgrunn, også ledere.”

Her svarer 57 prosent at de er helt eller delvis enig i at forbundet bør representere alle grupper, mens 22 prosent er helt eller delvis uenig.

”Ønskelig med et eget lederforbund innen mitt fag.”

Her svarer 57 prosent at de er helt eller delvis enig i at et eget lederforbund er å foretrekke, mens 25 prosent er helt eller delvis uenig.

”Det finnes ingen alternative forbund som er aktuelle.”

Her svarer 57 prosent seg helt eller delvis enig i at det ikke finnes noe alternativ til NSF, mens 26 prosent er helt eller delvis uenig.

 

Hvordan opplever ledermedlemmene at de blir ivaretatt av Norsk Sykepleierforbund (NSF)?

Ledermedlemmene ble bedt om å ta stilling til følgende påstander:

”Tiltro til at forbundet vil ivareta interesser ved behov for hjelp.”

Her svarer 78 prosent at de er helt eller delvis enig i at forbundet trår støttende til for å ivareta deres interesser hvis de får behov for hjelp, mens 13 prosent er helt eller delvis uenig.

”Får nødvendig hjelp og støtte i lokale lønnsforhandlinger.”

Her svarer 57 prosent seg helt eller delvis enig i at NSF stiller opp i lokale lønnsforhandlinger, mens 29 prosent er helt eller delvis uenig.

”Den faglige debatten i forbundet dreier seg for lite om lederrollen og dens utfordringer.”

Her svarer 75 prosent at de er helt eller delvis enig i at NSF vier for liten oppmerksomhet om lederrollen og utfordringer knyttet til denne, mens 10 prosent er helt eller delvis uenig.

”Behov for bedre tilbud og flere møteplasser for ledere fra forbundet.”

Her svarer hele 80 prosent at de er helt eller delvis enig i at tilbudet ikke er bra nok og at det trengs flere møteplasser for medlemmer i lederstillinger, mens 7 prosent er helt eller delvis uenig.

”Alt i alt opplevelse av å bli godt ivaretatt av forbundet.”

Her svarer 64 prosent seg helt eller delvis enig i at NSF ivaretar dem som ledere på en god måte, mens 15 prosent er helt eller delvis uenig.

 

Hva er viktig for ditt medlemskap?

I undersøkelsen ble alle lederne spurt om hva de vurderer som viktigst for deres medlemskap. Her er det ikke skilt mellom ledere i de forskjellige forbundene, men omfatter lederne i samtlige ti forbundene i Unio.

Det viktigste for lederne er ”at forbundet kan ivareta mine interesser i lokale lønnsforhandlinger”. Hele 71 prosent vurderer dette som svært viktig. Særlig mellomledere vurderer dette som svært viktig (76 prosent), men også blant medlemmer i topplederstilling sier at det er svært viktig at forbundet ivaretar deres interesser når det gjelder lokale forhandlinger (46 prosent).

På andre plass kommer ”at forbundet kan yte juridisk bistand”. To av tre ledere (64 prosent) mener dette er svært viktig.

Lavest vurderer ledermedlemmene ulike faglige tilbud i form av kyrs og konferanser (27 prosent) og ulike medlemsfordeler (25 prosent).

 

Dette tilbyr NSF sine medlemmer i lederstillinger

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har ingen egen enhet i organisasjonen for ledere, men alle som vil, kan aktivt melde seg inn i faggruppa for sykepleieledere (NSF LSL). Faggruppa har per i dag rundt 600 medlemmer. Lederen er valgt for to år. Det er ikke noe frikjøp for dette ledervervet, som drives på frivillig basis ved siden av lederjobben. Det er mulig å opprette lokale faggrupper. Per i dag har NSF LSL en aktiv lokal faggruppe. På forbundets internettside presenteres faggruppa som en møteplass for fag- og kunnskapsutvikling. Det fremhevs at arbeidet er viktig for fagets identitet, og at det dessuten bidrar til anvendelse og formidling og erfaring. Medlemmene utgjør et nettverk av kompetanse både innad i faggruppa og på tvers av NSFs fagområder. Faggruppa for sykepleieledere arrangerer en nasjonal konferanse hvert år og en nordisk konferanse hvert andre år. Det arrangeres også konferanser i samarbeid med andre faggrupper i NSF. Lederne i de ulike faggruppene utgjør Sentralt Fagforum i NSF.

 

Les: – Ser ikke NSF lederne?

Les: – Vi trenger hverandre

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse