Likestilling gjennom mer samarbeid
– Norge har fortsatt store likestillingsutfordringer, blant annet med et svært kjønnsdelt arbeidsmarked og høy andel deltid blant kvinner.
Det sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen da hun fredag la fram den første likestillingsmeldinga på 20 år. Stikkordet for mer likestilling er utvidet samarbeid.
Les: Likestilling kommer ikke av seg selv
- Lønna må opp. Skal det bli virkelig likestilling, er det ingen vei forbi, mener Unio-leder Anders Folkestad. Den norske befolkning er enig ifølge ny spørreundersøkelse.
Bedre samarbeid
– Det er ingen tvil om at den største likestillingskampen i Norge i åra som kommer, vil stå i arbeidslivet. Det er bra at partene i arbeidslivet har vist så stor interesse for å bidra til et forsterket samarbeid. Vi etablerer også et regionalt apparat for å styrke likestillingspolitikken lokalt. Til sammen skal dette bidra til at likestilling blir prioritert og at bevisstheten og interessen øker, sa Thorkildsen.
Slik skal likestillingspolitikken styrkes:
- Etablere et forsterket trepartssamarbeid med partene i arbeidslivet. Langsiktig, systematisk innsats forankret på toppen er nødvendig for å sikre at likestilling tas på alvor og at praktisk arbeid med likestilling kan spres.
- Etablere en struktur for å forankre likestillingspolitikken lokalt – fire regionale kompetansemiljø for likestilling under BUFdir skal være pådrivere, veilede og motivere til aktivt likestillingsarbeid i kommuner, på skoler og arbeidsplasser.
- Bedre samordning av likestillingspolitikken på tvers av departementer – for å sikre bedre helhet og ansvarliggjøring av alle fagmyndigheter, og jevnlig rapportering.
Lønna må opp
Høyere lønn i kvinnedominerte yrker er det som skal til for å oppnå likestilling viser ny spørreundersøkelse. Dette er klart viktigere enn for eksempel lik deling av arbeid i hjemmet eller deling av foreldrepermisjonen. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse for Unio i tidsrommet 10.-12. juni.
Den viktigste måten å oppnå likestilling på er at kvinnedominerte yrker lønnes bedre. 51 prosent oppga dette som viktigst. 17 prosent mener at kvinner jobber i heltidsstillinger er viktigst, mens 13 prosent peker på lik deling av arbeidet i hjemmet som viktigst. Det er ganske få som mener en lik deling av foreldrepermisjonen er viktigst for å oppnå likestilling.
– Likelønn er ett av områdene der politikerne har trukket seg litt tilbake. Lønn og likestilling henger sammen. Det samme gjelder muligheten til å jobbe heltid, sier Unio-leder Anders Folkestad. Han mener både samfunnet, arbeidsgivere og familiene selv må ta grep for at likestillingen skal komme videre.
– Arbeidsgiverne må gi kvinner heltidsstillinger. Familiene må fordele tidsklemma annerledes, og som samfunn må vi være rausere overfor småbarnsforeldre, sier Folkestad.
Men skal det bli virkelig likestilling, er det ingen vei forbi. Lønna må opp, mener Unio-lederen.
Her finner du Spørreundersøkelsen
0 Kommentarer