fbpx Abort opp i Stortinget Hopp til hovedinnhold

Abort opp i Stortinget

I dag blir det to timers åpen høring om reservasjonssaken.

Helseminister Bent Høie, som har gått fra å være klart mot reservasjonsrett til å snakke varmt om reservasjonsmulighet, vil over jul gjøre det mulig for fastleger å reservere seg mot å henvise til abort.

I dag har de etter loven plikt til å henvise, men flere leger velger ikke å gjøre det, av hensyn til sin egen samvittighet.

 

Høring

Det er Audun Lysbakken, Karin Andersen og Snorre Serigstad Valen fra SV som har foreslått en høring i Stortinget. 13 grupper og organisasjoner er invitert til å legge frem sine synspunkter.

Norsk Sykepleierforbund er en av dem, sammen med blant andre Legeforeningen, Den norske kirke og Human-Etisk Forbund.

Eli Gunhild By, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund og Berit Daae Hustad, leder i Rådet for sykepleieetikk har begge tidligere sagt klart nei til at fastleger skal få reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

 

Presisering

Ifølge abortloven kan helsepersonell reservere seg mot å delta ved selve inngrepet. De kan ikke reservere seg mot å henvise til abort.

Men det har vært en praksis, der noen fastleger likevel ikke har henvist til abort.

Denne praksisen ville daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ha slutt på i 2011. Hun sendte ut et rundskriv, om at fastleger måtte følge loven.

Hun begrunnet rundskrivet med at Helse- og omsorgsdepartementet hadde fått enkelte tilbakemeldinger om at kvinner som ønsket abort hadde blitt avvist hos fastlegen.

– En fastlege kan ikke sette sin egen overbevisning foran pasientenes rett til helsetjenester, mente Strøm-Erichsen i en presisering til rundskrivet.

 

Endret politikk

Både Bent Høie og andre i Høyre, som leder i Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, sa klart nei til at fastleger skulle få reservere seg mot å henvise til abort.

Julie Brodtkorb sa på NRK-sendte Debatten 16. februar 2012 at leger som ikke vil følge det der er bestemt at de skal gjøre, må finne seg noe annet å gjøre. Men som en del av samarbeidsavtalen med Kristelig Folkeparti snudde Høyre i saken.

De vil ikke gi fastleger rett til å reservere seg, men en mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

 

I utakt med sine egne

En meningsmåling utført for VG, viser at toppene har liten støtte blant egne velgere. En av fire Høyre-velgere sier ja til at leger skal kunne reservere seg mot abort. Nesten seks av ti sier nei. To av ti vet ikke.

Til VG i dag sier Brodtkorb at hun mener tallene skyldes en misforståelse. Hun tror ikke velgerne har fått med seg at Høie vil gi legene en mulighet til å reservere seg, ikke en rett.

Det mener Audun Lysbakken er lek med ord.

– Det er ingen forskjell av betydning på det de holder på å foreslå, og en reservasjonsrett, sier han til VG.

 

Ikke straff

Frem til et lovforslag kommer fra regjeringen, har Bent Høie sagt til NRK at gjeldende lov gjelder. Fastleger må henvise til abort. Men sier han selv ikke vil ta initiativ til å straffe dem som bryter loven.

Bloggeren Susanne Kaluza har engasjert seg sterkt i saken. Hun varslet i forrige uke fylkeslege og fylkesmann om ti leger som ikke vil henvise til abort. Dette skriver VG.

 

Si din mening her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse