fbpx Vil ha omkamp om reservasjon Hopp til hovedinnhold

Vil ha omkamp om reservasjon

Norsk gynekologisk forening ber Legeforeningen om å ta opp legers adgang til å reservere seg på nytt.

I juni vedtok et enstemmig landsstyremøte i Den norske legeforening at  alvorlige samvittighetsgrunner knyttet til liv og død kan gi grunnlag for at leger gis reservasjonsmulighet for deltakelse i henvisning og behandling. 
Dette vedtaket er brukt som et argument for regjeringens forslag om å endre loven slik at fastleger kan få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.
 
Misnøye
Nå ber Norsk gynekologisk forening (NGF) om at spørsmålet behandles på nytt på landsstyremøtet i mai. I et brev til Den norske legeforening skriver Mette Løkeland og Knut Hordnes på vegne av styret i NGF at mange i etterkant av vedtaket i juni har uttrykt misnøye med både prosessen og vedtaket. 
NGF mener debatten den gang dreide seg om helt andre ting enn det som er blitt aktuelt i ettertid, nemlig adgang til å reservere seg mot å henvise til abort. NGF mener spørsmålet er en sentral sak for kvinners helse og reproduktive rettigheter. 
 
Kvinnens valg
Jone Trovik, leder i NGF, sier dette er en viktig sak for dem.
- Vi vil sikre at kvinner får den helsehjelp de har lovfestet krav på og ikke skal måtte gå noen «kanossagang» for å finne en lege som kan gi dem informasjon om inngrepet, sier hun.
- Det er det fastlegen skriver under på at han eller hun har gjort. Det er kvinnen, og ikke legen som begjærer abort.
 
Reserverer seg
Siden Legeforeningen gjorde sitt vedtak, har regjeringen kommet med et konkret forslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Det har også kommet frem at leger reserverer seg mot å skrive ut p-piller og sette inn spiral.
NGF tror utviklingen av saken kan ha fått mange til å endre oppfatning om legers adgang til å reservere seg, og mener det er naturlig at spørsmålet behandles på nytt. De ber derfor om at landsstyremøtet i mai tar opp spørsmålet om reservasjonsrett fra å henvise til abort, fertilitetsbehandling, foreskriving av p-piller og spiral.
 
Les mer:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse