fbpx Private må betale tilbake til NPE Hopp til hovedinnhold

Private må betale tilbake til NPE

For første gang krever Norsk pasientskadeerstatning (NPE) tilbakebetaling av private helsetjenesteytere som ikke betaler tilskudd.

Alle private virksomheter er pålagt ved lov å betale tilskudd til NPE. Noen har likevel valgt å ikke gjøre det.

For første gang krever Norsk pasientskadeerstatning (NPE) å få tilbakebetalt erstatninger utbetalt i saker der private helseaktører ikke har betalt tilskudd.

NPE mottok totalt 479 erstatningskrav fra private helsetjenester i 2013. Mer enn hver tredje søker får medhold.


Må ta regningen selv

NPE opplyser på sine hjemmesider at det i tre til fem hvor NPE har gitt erstatning til pasienter som har gått til private, har ikke disse betalt det obligatorisk tilskudd til NPE.

Utbetalingen fra NPE varierer fra 5 000 og 300 000 kroner. NPE vil nå kreve erstatningsbeløpet tilbake.

 – Vi går nå til regresskrav mot de private aktørene som ikke har betalt inn obligatorisk tilskudd til pasientskadeordningen. Vi er i gang med å vurdere de første kravene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

 

Lei av å legge ut

Alle som tilbyr helsetjenester i Norge er forpliktet til å bidra i spleiselaget gjennom tilskudd til NPE. 

Norges Optikerforbund er positive til at NPE nå går etter helseaktørene som ikke betaler.

 – Det er på tide at unnasluntrerne får svette litt. Det er urettferdig at seriøse aktører tar regningen for de som ikke betaler inn til spleiselaget, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til NPE.

 

Gradert

Innbetalingene til NPE-ordningen er for den private helsetjenesten gradert etter risikoen for pasientskade som er forbundet med behandlingen. Graderingen fremgår av en egen forskrift fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Jo høyre risikogruppe virksomheten befinner seg i, desto større tilskudd må innbetales.

 I hovedsak finansieres pasientskadeordningen av tilskudd fra de offentlige regionale helseforetakene og kommunene. Den private helsetjenesten er omfattet av NPE-ordningen siden 2009 og inkluderer cirka 16 000 årsverk.

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse