Usikker effekt av sykefraværstiltak
Vi vet lite om tiltak som settes inn for å forebygge sykefravær hos helsepersonell har effekt. Det viser ny rapport fra Kunnskapssenteret.
- Dokumentasjonen er av svært lav kvalitet og gir ikke grunnlag for å si om tiltakene har effekt på sykefravær, sier forsker og prosjektleder Lillebeth Larun ved Kunnskapssenteret i en pressemelding.
Forskere ved Kunnskapssenteret har gått gjennom en rekke studier for å se på hvilke effekt tiltakene for å forebygge sykefravær og uførhet har hatt for ansatte i helse- og omsorgstjenesten.
Les hele publikasjonen: Effekter av tiltak mot sykefravær og uførhet hos helsepersonell
Ingen påvist effekt
Ingen av de åtte inkluderte studiene som vurderte effekt av tiltak for helsepersonell som jobbet på sykehus, fant effekt av tiltakene. To studier som vurderte effekt av trening og opplæring i forflytningsteknikker for sykepleiere, fantheller ingen effekt av disse tiltakene.
Én liten studie fant at trening kombinert med ryggbelte ga færre sykefraværstimer på grunn av ryggproblemer i en seks måneders periode. Resultatet må tolkes med forsiktighet fordi kvaliteten på dokumentasjonen er lav mener forskerne.
To studier om influensavaksine viser liten eller ingen forskjell på sykefravær, men også her er det usikkerhet fordi det var lav og svært lav kvalitet på dokumentasjonen.
Høyt sykefravær
Det er Helsedirektoratet som har bedt Kunnskapssenteret om å se på effekt av tiltak som skal forebygge sykefravær og uførhet hos helsepersonell.
286 000, ni prosent av arbeidsstokken, var i 2012 sysselsatt i helse- og omsorgstjenestene. Av disse var 84 prosent kvinner. Legemeldt sykefravær var 8,6 prosent for kvinner og 5 prosent for menn. I befolkningen som helhet, var legemeldt sykefravær 7,37 prosent for kvinner og 4,29 prosent for menn.
– Helse- og omsorgssektoren er stor og har et betydelig sykefravær og overgang til uførhet. Tiltak for å få ned fravær fra arbeidslivet skal være så kunnskapsbasert som mulig. Dessverre viser rapporten at vi ikke har god nok dokumentasjon til å vite hvilke tiltak som har sikker effekt på sykefravær. Det er derfor behov for mer forskning av god kvalitet på feltet, sier fungerende avdelingsdirektør May Cecilie Lossius i Helsedirektoratet.
0 Kommentarer