fbpx Vant kampen om utdanning Hopp til hovedinnhold

MALAWI Vant kampen om utdanning

Harriet Kapyepye, generalsekretær i det malawiske sykepleierforbundet, forteller at utdanningen starter 24. mars. Her fotografert på et besøk i Oslo. Foto: Marit Fonn

Sykepleierne i Malawi truet med streik og fikk gjennomslag for ny videreutdanning.

Etter en lang kamp har sykepleierne i Malawi vunnet fram: Nå får sykepleiere den videreutdanningen de ønsker seg.

For et år siden lovet president Joyce Banda at utdanningen skulle starte opp på nyåret i 2014. Men byråkratiet saboterte. Sykepleierforbundet truet derfor med streik i januar og krevde at presidenten likevel innførte utdanningen.

Det hjalp. Harriet Kapyepye, generalsekretær i National Organisation of Nurses and Midwifes of Malawi (NONM), er på godfot med presidenten, som nå har godkjent utdanningen.

Det er NONM som har foreslått et nytt utdanningsprogram. Mange har vært sykepleiere i over ti år uten faglig oppdatering.

7 000 av sykepleierne kan sammenliknes med helsefagarbeidere i Norge. De trenger påfyll, slik at de kan oppgradere seg til såkalt «registered nurse», tilsvarende offentlig godkjent sykepleier.

– 24. mars starter den første skolen opp i hovedstaden Lilongwe, forteller Kapyepye.

Deretter starter to i april og siden to i oktober. To er nord i landet og to i sør. Til sammen blir det rundt 250 sykepleiere som setter seg på skolebenken i år.

Den tidligere videreutdanningen besto av to års skole. Den nye består av ett år på skole og ett i praksis, slik at helsevesenet i mindre grad tappes for sårt tiltrengt arbeidskraft.

Utdanningene får dels offentlig støtte, dels privat.

– Neste år starter også et program i e-læring for 90 sykepleiere, forteller Kapyepye.

Programmet er finansiert av African Medical and Research Foundation.

Kapyepye regner med at flere skoler vil tilby videreutdanning neste år.

– Det bør oppgraderes minst 500 sykepleiere i året, mener hun.

– Mange sykepleiere er nå villige til å ta opp studielån. Vi har også en støtteordning for unge kvinner.

Kapyepye er glad og stolt:

– Vi har håndtert saken profesjonelt og oppnådd respekt fra andre helseinstitusjoner. Det motiverer oss i arbeidet framover

Det siste året har medlemstallet økt med tusen.

– Vi har nå 9 640 medlemmer. I tillegg har vi to-tre tusen studenter som assosierte medlemmer.

 

Jeg er glad og stolt. Harriet Kapyepye, generalsekretær i NONM

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.