Åpenhjertig om kjønnsidentitet
- Dokumentarens tema gir et alvorlig bakteppe, men fokuset er på det positive ved samhold, støtte og det å få leve ut sin egen identitet. Det skriver Sykepleiens anmelder, Ingrid Ovlien-Mikalsen, om dokumentarserien Født i Feil Kropp.
Anmeldt av: Ingrid Ovlien-Mikalsen, spesialsykepleier i psykisk helsearbeid
TV2 viste i går første del av dokumentarserien Født i Feil Kropp, en serie på seks episoder som har fått mye omtale i media den siste tiden.
Regissør Petter Vennerød setter fokus på kjønnsidentitet, og at det ikke er en selvfølge at den kroppen vi fødes med samsvarer med vår identitet som menneske.
I første del av serien får vi møte tre modige og åpenhjertige mennesker som forteller hver sin sterke historie. Som seer kommer man svært nært på både de positive og utfordrende sidene ved det å være i en slik livssituasjon. Vennerød har skapt en direkte og ærlig dokumentar.
Seeren fortelles om viktigheten av støtte fra venner og familie, og det å være trygg på hvem man selv er. Flere understreker at det har vært essensielt for dem å ikke la andre få bestemme hvem de skal og ikke skal være. Kjønnsidentitet er ikke et valg; det er ikke et spørsmål om å tilpasse seg samfunnet og den kroppen man har fått utdelt. For noen har det å gjennomgå kjønnskorrigerende behandling vært et spørsmål om å leve eller å ikke leve.
Dokumentarens tema gir et alvorlig bakteppe, men fokuset er på det positive ved samhold, støtte og det å få leve ut sin egen identitet. Vennerød bruker med hell flere virkemidler for å skape respektfull nærhet mellom menneskene i dokumentaren og seeren. Historiene gis mye rom og tid, og det dveles ved øyeblikkene. Seeren følger med inn i hverdagslige situasjoner, man får møte familie og se klipp fra familiefilmer og barnebilder. Man føler slik at man får tett kjennskap til menneskenes historie og nåværende livssituasjon. Det oppleves som en styrke, da nærhet absolutt er nødvendig når historier av så privat karakter skal fortelles.
Født i Feil Kropp setter søkelys på et viktig og aktuelt tema som oppleves svært relevant for sykepleiefaget. Seeren får møte en sårbar minoritetsgruppe og deres familier, som gjennom sine historier også gir et bilde av sitt møte med helsevesenet. Mange opplever at de får god hjelp, og forteller om lettelsen av å bli møtt uten fordommer. Samtidig snakkes det også om usikkerhet og et sterkt behov for informasjon. Det får en til å tenke på at mange andre der ute befinner seg i lignende situasjoner. Økt bevissthet rundt og kunnskap om dette hos helsearbeidere kan hjelpe flere, noe dokumentarserier som denne bidrar til.
LES: Født i feil kropp
0 Kommentarer