fbpx AMH-analyse kan ikke brukes til å planlegge barn Hopp til hovedinnhold

AMH-analyse kan ikke brukes til å planlegge barn

Baby som ligger i seng og strekker seg.

Norske kvinner betaler for å teste hvor lenge det er trygt å utsette familiedrømmen. Overlege advarer mot at metoden ikke er god nok.

Norske kvinner venter lenge med å få barn. I flere store byer er snittalderen på førstegangsfødende over 30 år og kvinner vil gjerne vite nøyaktig hvor lenge de kan vente før de "må" få barn.

Det er grunnen til at mange bestiller time hos en fertilitetsklinikk for å få gjort en AMH-analyse, som måler  den såkalte "restaktiviteten" i eggstokken.

Blodprøve

AMH (Anti-Müller Hormon) er et hormon som måles i forbindelse med utredning av ufrivillig barnløshet. Hormonet produseres i kvinnens eggstokker og selve testen gjøres ved en blodprøve.

Enkelte kvinner bruker testen som en fasit på hvor lenge de kan utsette familielykken.

Seksjonsoverlege ved Hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus,  Per Medbøe Thorsby, advarer mot en slik praksis.

- Analysemetoden har ikke god nok kvalitet til å brukes til å planlegge fremtidige barn, sier  Thorsbpå  Oslo universitetssykehus (OUS) sine nettsider.

Både ved Hormonlaboratoriet og internasjonalt er man bekymret for manglende standardisering av svar.

- Vi mener derfor at man ikke kan stole blindt på resultatet av denne testen og at en mer omfattende utreding er nødvendig, sier Thorsby til OUS sine nettsider.

- Alt kan ikke planlegges

Jordmor Cecilia Kleven ved  Oslo jordmor og kvinnesenter as møter kvinner som vil ha slike typer tester.

- De fleste som oppsøker oss med slike spørsmål henviser vi videre til vår gynekolog som gjør undersøkelser ved hjelp av ultralyd over eggstokker, eggledere og livmor, sier hun.

- Har dere noen generelle råd?

- Som jordmor kan vi selvfølgelig ikke gi kvinnen eller paret noen konkrete svar på hvor lenge man kan vente med å få barn. Det er mange elementer som spiller inn i prosessen med å bli gravid, sier hun og peker på at det ikke er noen selvfølge å bli gravid uansett alder.

- Generelt vet man at utfordringene øker, mens sjansen for å bli gravid minsker med alder. Rådet er nok at alt her i livet ikke kan planlegges i detalj, sier hun.

- Det fine med graviditeten er at den som oftest værer 9 måneder, hvilket gir deg tid til å vokse inn i den nye rollen som møter, sier Kleven.

Eggreserve

AMH oppgis i pikomol per liter. Når verdien er mellom 3 og 60 oppfattes kvinnen å være i fruktbar alder. AMH er viktig å vite for å kunne gi råd, veiledning og behandling samt hjelpe med å velge rett hormondoser ved prøverørsbefruktning. Hormonet varierer lite mellom og gjennom sykluser, og kan derfor tas når som helst.

Generelt sett kan man si at jo lavere AMH-verdi, jo mindre eggreserver har du. Svært høye nivåer av AMH representere på den andre siden økt risiko for å bli overstimulert i forbindelse med prøverørsbehandlingen.

Prøvesvaret etter en AMH-test vil ifølge St.Olavs Hospital være en hjelp til å besvare følgende spørsmål:

  • Hva slags dose av prøverørsmedisinene er den beste i ditt tilfelle? 
  • Dernest kan testen gi en pekepinn på sannsynlighet for å lykkes med IVF (prøverør): Haster det, eller er det sannsynlig for sent i ditt tilfelle? Er det slik at eventuelt adopsjon eller eggdonasjon er eneste farbare vei for dere?

 

Fakta
Fakta om AMH

Bilde fra laboratori hvor en prøve skal analyseres

  • AMH står for Antimüllerhormon. Antimüllerhormonet sier noe om hvor mange brukbare egg en kvinne har igjen.
  • AMH-verdien til en kvinne testes ved at det blir tatt en blodprøve, som så blir fryst ned og sendt til analyse i hormonlaboratorier.
  • Analyse av AMH kan brukes som veiledning for å vurdere kvinnens fruktbarhet, spontant eller ved assistert fertilisering. AMH-konsentrasjonen kan gi veiledning om dosering av hormon ved assistert befruktning. Man skal imidlertid være varsom med kategoriske uttalelser om fertilitet ut fra måling av AMH.
  • Hos kvinner med polycystisk ovarialsyndrom (PCOS) vil en to til tre gangers økning av antall follikler føre til en to til tre gangers økning i serum konsentrasjon av AMH. Prematur ovariesvikt medfører tidligere fall i AMH-nivået enn kvinnens alder skulle tilsi.
  • Den store fordelen ved å bestemme AMH i serum er at konsentrasjonen er uavhengig av hvor i menstruasjonssyklus prøven tas, i motsetning til FSH og inhibin B. Likedan er AMH-konsentrasjonen lite påvirket av livsstilsfaktorer og etnisitet.
  • Normale hormonverdier for kvinner i fruktbar alder er mellom 3 og 60 pmol/l, mens kvinner som har vanskelig for å bli gravide gjerne har under 3 pmol/l.

Kilde: Hormonlaboratoriet ved OUS og vg.no

- Generelt vet man at utfordringene øker, mens sjansen for å bli gravid minsker med alder.
Cecilia Kleven

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse