Sykepleieren som fikk flyttet middagen
Mohsen Jamei er mannen som fikk en smart, men enkel idé: Forskyv middagen to timer. Responsen har vært overveldende.
« Her serveres middagen sent, men godt» fortalte sykepleien.no i en artikkel 1. oktober. Ved å utsette middagsserveringen på Bjørkelia bokollektiv to timer, fikk beboerne mer kjøtt på beina. Ideen kom fra Mohsen Jamei. Historien om hvor enkelt det var å løse et ernæringsproblem slo godt an hos leserne. Rekordmange leste, kommenterte og delte saken. Etter at saken ble publisert på sykepleien.no, ville flere medier intervjue Jamei.
Jamei er en beskjeden mann, men godt fornøyd med å ha gjort nytte for seg.
Fikk ansvaret fior ernæring
– Hvordan kom ideen om å flytte middagen?
– Sist desember ble det bestemt at hver enhet skulle ha en
ernæringskontakt. Jeg fikk ansvaret hos oss. Så vi startet med
screening.
– Hva gjorde
dere?
– Vi har 24 eldre demente, fordelt på tre avdelinger. Vi veide alle og fant ut at flere var underernært.
Trenger tid på å spise
– Hva tenkte du da?
– Jeg lurte på hva som var årsaken. Men mange er jo over 90 år,
de trenger tid på å spise. De kan ha problemer med tennene og
brukte gjerne to timer på frokosten.
– Og da var det snart middag?
– Ja, klokken halv to. Kan vi prøve å ha den to timer senere, spurte jeg.
Ble overrasket da vi veide dem
– Måtte du overtale sjefen?
– Alle var redde for om det ville bli for mye arbeid for
aftenvaktene. Men vi fikk prøve en måned på en av avdelingene, der
alle var underernærte. Etter noen uker veide vi dem og ble veldig
overrasket. De hadde gått opp i vekt. Vi prøvde i to måneder til.
Vekten gikk opp igjen. Nå gjør dagvakten klart, og aftenvakten
starter med middag.
– Og alle er
fornøyde?
– Ja, veldig. Det er ubeskrivelig.
Mange spør om bemanning
– Er du overrasket over responsen?
– Ja, men jeg vet at hele Norge er opptatt av at eldre skal ha
det bra. Det så vi i valgkampen også. Jeg har jobbet med eldre i 26
år. Jeg tror middagen kan forskyves på sykehjem også. Men de må
kanskje utvide arbeidstiden på kjøkkenet.
– Mange har
ringt?
– Ja, de vil ha tips i hele landet. De spør mest om det trengs mer bemanning. Det gjør det ikke. Vi får mat fra felleskjøkkenet, vi bare varmer den.
Trenger mye næring
– Blir beboerne tjukkere og tjukkere?
– Ja, men ikke overvektige. Mange har sykdommer som tar mye
energi. De trenger mye næring.
– Når liker du
selv å spise middag?
– Jeg spiser klokken to eller tre, før eller etter jeg skal på jobb. Jeg har ikke noe valg.
Flyktet fra Iran
– Har du bakgrunn i ernæring?
– Nei, men jeg er opptatt av mat. Vi har kuttet ut
lettprodukter. Kjøper ordentlig smør, som vi har framme på benken.
Som i gamle dager. Men vi må passe på dem med diabetes.
– Hvorfor kom du
til Norge?
– Jeg flyktet fra Iran på 80-tallet. Da var jeg 22.
– Hva synes du om
dagens flyktningstrøm?
– Det er veldig vondt å se hva som skjer i andre land, og at folk må flykte. Det er ikke bra.
Ville bli lege
– Har du familie?
– Ja, barna er 28 og 14. Den eldste studerer medisin.
– Hvor ble du
sykepleier?
– Her på Gjøvik. Jeg ville studere medisin i Iran, men det gikk jo ikke. Da jeg kom hit, begynte jeg på videregående. Så ble jeg hjelpepleier. Og så sykepleier. Jeg liker det veldig godt.
Populær i mediene
– Og nå er du blitt populær i mediene?
– Ja, etter saken i Sykepleien er jeg intervjuet i Dagbladet,
Oppland Arbeiderblad, Gjøviks blad, NRK.
– Gøy?
– Jeg er ikke en person som liker mye oppmerksomhet. Men jeg er veldig glad for at dette har endret gamle rutiner. Artig å finne på noe som kan øke livskvaliteten.
0 Kommentarer