Handlingsplan for å redusere antibiotikabruk
I dag la Bent Høie fram handlingsplanen som skal redusere antibiotikabruken med 30 prosent.
Innen 2020 skal bruken av antibiotika i helsetjenesten reduseres med 30 prosent. Handlingsplanen som Bent Høie la frem i dag inneholder tiltak rettet mot fastleger og legevaktsleger, spesialisthelsetjenesten, sykehjem, tannhelsetjenesten og befolkningen.
- 80 prosent av all forskrivning skjer i allmennpraksis. Her er det et stort potensial for å redusere bruken, skriver Helsedepartementet i en pressemelding.
Massevaksinering av voksne
Bent Høie ønsker blant annet å sette i gang et eget vaksinasjonsprogram for voksne.
Tanken er at økt bruk av vaksiner vil kunne redusere forekomsten av infeksjoner og dermed også behovet for antibiotika.
– Vaksinering er et viktig virkemiddel i kampen mot resistens. Derfor har regjeringen foreslått et vaksinasjonsprogram for voksne. Hvis vi får tilslutning fra Stortinget, så vil Folkehelseinstituttet vurdere hvilke vaksiner som kan være aktuelle, sier Høie til VG.
Her er helseministerens tiltak
Handlingsplanen inneholder totalt 20 tiltak. Her er de viktigste:
- Fastleger og legevaktsleger skal få tilbud om å delta i grupper med kollegabasert gjennomgang av egen forskrivningspraksis av antibiotika. Her skal de få bedre oversikt over hvor mye antibiotika de skriver ut og rådgivning om hvordan de kan redusere bruken. Antibiotikasenteret for primærmedisin styrkes med fire millioner kroner til denne oppgaven.
- Fastleger, legevaktsleger og leger på sykehjem skal også få tilbud om individuelle veiledningsbesøk om riktig antibiotikabruk. De regionale legemiddelsinformasjonskontorene (RELIS) har i dag et pilotprosjekt i flere kommuner i Midt- og Nord Norge om riktig bruk av antibiotika. Foreløpige resultater av pilotprosjektet viser at et flertall av fastlegene sier at de til en viss eller i stor grad vil endre sin praksis etter veiledningsbesøkene (68 %). Dette prosjektet skal utvides fram mot 2020.
- Fastlegenes elektroniske pasientjournal skal utformes slik at legene får hjelp til å ta riktige beslutninger om antibiotika. I løpet av 2017 skal elektronisk pasientjournal kobles mot faglige retningslinjer for antibiotikabruk.
- Helsedirektoratet skal i løpet av året vurdere informasjonskampanjer mot befolkningen om antibiotikabruk og antibiotikaresistens.
- Gyldighetstiden for resept for antibiotika skal reduseres. I dag er den på ett år, men mange resepter blir ikke hentet når de skal. Målet er å redusere gyldighetstiden i løpet av 2017.
- De regionale helseforetakene vil i 2016 få i oppdrag å starte innføringen av antibiotikastyringsprogrammer i sykehus som skal redusere bruken av bredspektret antibiotika. Etablering av antibiotikastyringsprogram i enkeltsykehus i Danmark og Sverige har gitt reduksjon i bruken av noen typer bredspektrede antibiotika med 30-50 prosent i løpet av 1-2 år.
- Tannleger står for 5,3 prosent av forskrivning av antibiotika. Forskrivningen har økt noe de siste ti årene og det skrives ut mer bredspektret antibiotika. Tannlegeforeningen vil opprette en fagkomitee som skal føre til at faglige retningslinjer for antibiotikabruk blir bedre kjent og implementert i tannhelsetjenesten.
Les også Sykepleiens tema om antibiotika.
0 Kommentarer