fbpx Annenhver dag får et barn kreft Hopp til hovedinnhold

Barnekreftdagen 15. februar: Annenhver dag får et barn kreft

BARNEKREFTDAGEN: Hvert år får rundt 180 barn og unge diagnosen kreft. Fire av fem overlever. Illustrasjonsfoto: colourbox

I Norge er kreft i barneårene den hyppigste dødsårsaken ved sykdom hos barn og unge mellom 1 og 18 år. Men fire av fem overlever.

Selv om kreft hos barn er veldig sjeldent, er det hvert år rundt 180 barn og unge som får diagnosen. Av disse overlever rundt 80 prosent. Internasjonale tall viser at overlevelsen ved barnekreft i utviklingsland land er så lave som 10-20 prosent.

Viktig med mer forskning

 - Norske barn som rammes av kreft får den beste behandlingen som finnes, men Norge bidrar i liten grad med forskning på barnekreft i forhold til våre naboland - til tross for at vi har en god økonomi. Her burde vi helt klart ha bidratt mer, så dette er et typisk tema som vi gjerne belyser i forbindelse med Barnekreftdagen, sier Marianne Gunnerud, styreleder i Barnekreftforeningen.

Barn rammes av andre typer kreft enn voksne. Behandlingen er ofte komplisert og svært krevende, og kan føre til behandlingsrelaterte komplikasjoner.

- Det er derfor et stort behov for forskning som gir økt kunnskap om behandlingsmetoder, resultater og bivirkninger, ifølge Gunnerud.

Kreft handler om mer enn å overleve

Fra barneonkologiens spede begynnelse på 1960-tallet til i dag, har fokuset blitt utvidet til ikke bare å handle om overlevelse, men også om livskvalitet etter behandlingen.

I år ønsker Barnekreftforeningen å sette fokus på forskning innen seneffekter.
Seneffekter kan oppstå umiddelbart etter kreftbehandlingen, men ofte går det mange år før de kommer til syne. I tillegg til fysiske skader som tap av funksjoner, og hormonforstyrrelser, kan seneffekter medføre både tretthet og lærevansker for barn og unge.

 

Se videoen « Hva ville du gjort hvis bestevennen din ble syk?» på Youtubekanal

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.