fbpx Ny telefontjeneste for gravide og ammende Hopp til hovedinnhold

Ny telefon­tjeneste for gravide og ammende

Bildet viser en gravid mage og en hånd som holder mange piller.
TRYGT FOR BEGGE: Gravide og ammende kan få svar både på nett og over telefon. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Trygg Mammamedisin svarer nå på spørsmål om medisiner over telefon.

Siden 2011 har Trygg Mammamedisin vært en nettbasert tjeneste. Men nå går det an å stille spørsmål på telefon på hverdager mellom 9 og 11.30 på 22 92 11 00.

Det gir mulighet til å gi bedre informasjon.

– Pakningsvedlegg dårlig egnet til å informere

Mange gravide og ammende er usikre på hvilke legemidler som er trygge å bruke og hvilken informasjon de kan stole på.

– Pakningsvedlegg og Felleskatalogen er ofte ikke så egnet til å hente råd fra for gravide og ammende, sier farmasøyt Helle Tjønn Lindland.

– Informasjonen er ofte mer restriktiv enn det er grunn til. Ofte gir vi råd som er stikk motsatt av det som står i pakningsvedlegget.

Det er flere grunner til det, forklarer hun. Blant annet at pakningsvedleggene hovedsakelig er skrevet ut fra kunnskapen man hadde da legemiddelet ble lansert. Den kunnskapen er i stor grad basert på utprøvingsstudier og av etiske hensyn inkluderer ikke de gravide og ammende.

Et eksempel som kan illustrere hvor lett det er å bli usikker, er at nesespray kan ha pakningsvedlegg med ulik informasjon, selv om virkestoffene er de samme.

Uavhengig av produsenter

Trygg Mammamedsin er en offentlig tjeneste drevet av RELIS, som skal bidra til tryggere bruk av medisiner.

De som svarer på spørsmål er farmasøyter og leger tilknyttet universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. De bruker oppdatert og kunnskapsbasert informasjon, som internasjonale oppslagsverk.

Lindland presiserer at Trygg Mammamedisin er en produsentuavhengig tjeneste.

Viktig å behandle sykdom

Hun forteller at de får mange spørsmål om vanlige, reseptfrie legemidler som paracetamol, ibuprofen og nesedråper. Og også legemidler mot depresjon og annen psykisk sykdom.

Hun forstår godt at ammende og gravide er usikre og redde for å at medisinene de bruker kan være farlig for barnet. Samtidig understreker hun at det kan være gode grunner til å bruke medisiner selv om man ammer eller er gravid.

– Det er alltid viktig å vurdere nytte opp mot risiko, forteller hun.

– Har en kvinne alvorlig sykdom, også psykisk, kan underbehandling utgjøre en risiko ved at sykdommen ikke holdes i sjakk. Underbehandling kan være uheldig, ikke bare for den gravide selv, men også for barnet i magen.

Hun er glad for muligheten til å gi råd over telefon.

– Ved skriftlig informasjon er vi prisgitt informasjonen vi får. Noen skriver mye, andre lite. «Gravid. Kan jeg ta paracet?» er et eksmpel på hva noen kan skrive. Det er litt spinkelt. Vi vet ikke da hvor mye eller hvor lenge hun tenker å bruke paracet, hvorfor hun tar det og om hun har andre tilstander med betydning for akkurat det legemiddelet. Vi vet heller ikke hvorfor hun spør. For eksempel om hun har lest noe som har gjort henne usikker.

For allmenheten

Telefontjenesten er for gravide og ammende, altså allmennheten. Helsepersonell som trenger faglige råd i jobben skal kontakte RELIS, slik de alltid kan gjøre ved spørsmål om medisiner. De skal da bruke e-post, nettsiden eller ringe sitt lokale RELIS-kontor.

Telefontjenesten er et prøveprosjekt i ni måneder, og det skal evalueres underveis.

Lindland håper den blir brukt flittig.

– Vi gleder oss, sier hun. 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.