fbpx – Blåser i hva andre synes om jobben min Hopp til hovedinnhold

– Blåser i hva andre synes om jobben min

Hjemmesykepleier Mari Aguguo

Mari Aguguo sto fram som en hjemmesykepleier som ikke vil slutte i jobben. Tidspresset takler hun ved å unngå dårlig samvittighet: – ​Det er jo ikke jeg som har lagt rammene. 

«Vil bli i hjemmetjenesten» er tittelen i avisen Fremtiden 26. august. Hjemmesykepleierne i bydelen Åssiden i Drammen sier de ikke vil bytte jobb.

Saken er et svar på den nye Nova-rapporten som sier at halvparten av sykepleierne i eldreomsorgen vurderer å slutte. Verst er tidspresset. «Man må lære seg å legge jobben fra seg. Man får ikke gjort mer enn det man har kapasitet til», sier Mari Aguguo til Fremtiden.

Hun har vært hjemmesykepleier i Drammen i seks år. Aguguo og kollegene har det hyggelig og faglig utfordrende. Og en imøtekommende leder.

Slutter ikke

– Hvordan havnet du i avisen?

– Sjefen ble kontaktet av Sykepleierforbundet som ville ha en historie mot budskapet i Nova-rapporten. Hos oss slutter ikke folk, vi får nye. Så var det jeg som var på vakt, sier Mari Aguguo til Sykepleien.

– Hvordan var responsen?

– Veldig positiv. Saken er delt og kommentert. Flere er enige om at de vil bli i jobben.

Kjenner seg ikke igjen

– Hva syns du om at så mange vil slutte?

– Jeg kjenner meg ikke igjen. Veldig trist at så mange opplever det som så krevende at de ikke vil jobbe i hjemmesykepleien.

– Hva syns du om dem som klager?

– Det er sikkert veldig tøft på noen avdelinger med veldig mange brukere. Ikke alle klarer det presset. Hvordan du takler jobben kommer mye an på personlighet og egenskaper, mener  Aguguo.

– Stol på egne avgjørelser

– Hvilke egenskaper trengs?

– Selvstendighet. Du må stole på egne avgjørelser. Og så må du ha gode kolleger du kan spørre.­ Har du ikke det, føler du deg veldig alene. Det er mye som påvirker jobben.

– Var det hjemmesykepleier du ville bli?

– Ikke fra starten. Som student visste jeg ikke hva jeg ville. Men jeg likte meg så godt i praksis.

Har gode medisinrutiner

– Hva er det som er så bra hos dere?

– Her er mange flinke syke- og hjelpepleiere. Det faglige er godt organisert, vi har gode medisinrutiner og god ledelse. Mange har jobbet hos oss i mange år. Vi kjenner rutinene og kjenner brukerne, forteller  Aguguo.

– Hvordan takler du tidspresset?

– Hos oss er det ikke som på sykehus at det blir fullt. I hjemmesykepleien får alle som trenger det hjelp. I perioder er det mye å gjøre. Så går det over. Vi må stå i de tunge periodene. 

Unngår dårlig samvittighet

– Er ikke det lett å si?

– Jeg skulle gjerne ha gjort mer for brukerne. Men jeg prøver å huske på at det ikke er jeg som har lagt rammeverket, så jeg ikke legger det på min samvittighet at jeg ikke får gjort noe ekstra. 

– Er du en atypisk sykepleier?

– Vet ikke. Ingen klager over tidspresset her. Vi hjelper hverandre. Det hender vi må si «vi rekker ikke deg i dag», men det er veldig sjelden. 

Bruker tiden det tar

– Bruker dere stoppeklokke?

– Det står i appen hvor mange minutter vi skal bruke på vedtakene. Men vi bruker den tiden det tar. Noen ganger er det mer, noen ganger mindre. 

– Du lar deg ikke stresse?

– Nei. Det hjelper ikke det,  sier Aguguo.

– Hjelper veldig med bedre lønn

– Hvilken gulrot må til for å lokke flere til sektoren?

– Det mest åpenbare er jo lønn. Lønna til sykepleiere er jo utrolig lav i forhold til andre høyskole­utdannete. Men vi har gått opp i lønn hvert år, det hjelper veldig. En annen gulrot er mulighet for kompetanseutvikling og videreutdanning. 

– Statusen har bedret seg

– Har dere nok status?

– Det har også bedret seg. Sykehussykepleierne­ har status på toppen. Når jeg sier jeg er sykepleier, tror alle at jeg jobber på Drammen sykehus. Jeg tror folk vet lite om hjemmesykepleie. Pasienter vet heller ikke hva de kan forvente av oss. 

– Sykepleiere sier de ikke blir hørt og at statusen­ er for lav?

– Jeg blåser i hva andre tenker om jobben min.

Liker friheten i jobben

– Hva er bra med jobben din?

– Jeg liker det selvstendige og å ha mye ansvar. Jeg liker å komme hjem til ­brukerne. Friheten er bra – ikke å være­ på ett sted hele tiden. Og så får jeg frisk luft. 

– Du vil ikke på sykehus?

– Ikke ennå. Jeg trives, tar ikke sjansen på å bytte. Kan hende jeg får lyst å prøve noe nytt senere.

Er ikke låst i turnusen

– Hva er god ledelse?

– At lederen er en del av arbeidsgruppen, og ikke bare er på kontoret. Vår leder er alltid med på rapport og på lunsj. Hun kjenner oss godt og er fleksibel. Det er lett å bytte vakt. Det betyr at vi ikke er låst i turnusen. 

– Hvordan er det på Åssiden?

– Her er eldre høyblokker, arbeiderboliger. Det bor mange mennesker på et lite område. Mange er eldre.

– Ikke la deg stresse

– Hva er frustrasjonen på jobb? 

– Det er selvfølgelig tidsrammene. Men det gjelder å ikke la seg frustrere. Ikke la det gå ut over brukeren, det hjelper ikke,  sier Mari Aguguo.

 

 

Hos oss slutter ikke folk, vi får nye.
Mari Aguguo, hjemmesykepleier

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse