fbpx Blir god på brudd Hopp til hovedinnhold

Min jobb som student/skisykepleier Blir god på brudd

FRISK LUFT: Som sykepleier i skianlegget får Erik Berg Raaen kombinert to interesser: akuttsykepleie og skisport. Se også film nederst i artikkelen.

– Hvor hektisk en dag blir, avhenger av været og hvor mange som er i bakken.

Erik Berg Raaen, student/skisykepleier

Arbeidsplass: Skipatruljen på Norefjell skisenter (2016)
Utdanning: Sykepleierstudent (2016)

I denne jobben får jeg være ute hele tiden, får jobbe med folk og har en veldig variert arbeidsdag.
Her på Norefjell skisenter går det mye i bruddskader, og forstuinger av håndledd, armer og bein. Folk som faller eller prøver seg på spektakulære hopp eller rails, kan også lett få kutt- eller hodeskader. Men det hender også at vi opplever andre akutte tilstander som hjerteinfarkt. Det er imidlertid mer sjeldent da de fleste som står på ski her er i relativt god form.

Vi har noe utstyr på senteret, så vi kan lappe sår, spjelke ved brudd og sette i gang hjerte- og lungeredning.

Skadene kan av og til være ganske alvorlige, hvis for eksempel lårbeinet brekker. Vår oppgave blir da å tilkalle ambulanse og få fraktet personen ut av bakken. Det kan være en utfordring å få lagt en skadet person over på en pulk i et veldig bratt heng, og så frakte personen trygt av gårde med snøskuteren. Særlig hvis det er snakk om en stor, tung person. Da må man bruker huet, være våken og tenker litt utenfor boksen.

Spesielt inntrykk gjør det når barn har skadet seg. Da gjelder det å få barnet til å føle seg trygt samtidig som man vurderer hvor alvorlig skaden er.

Jeg liker at jobben er selvstendig og at jeg må ta mange avgjørelser selv. Nå går jeg første året på sykepleierutdanningen. Jeg liker godt akuttsykepleien og planlegger å videreutdanne meg til anestesisykepleier. I denne jobber treffer jeg mennesker i alle aldre. Det synes jeg er interessant. Det å bli kastet uti situasjoner og jobbe under stressende forhold der jeg må pushe meg sjøl, er noe jeg trives med.

Hvor hektisk en dag blir, avhenger av været og hvor mange som er i bakken. Som regel blir det flest skader på slutten av dagen når folk begynner å bli litt slitne.

Vi er et team som jobber her oppe som også inkluderer en lege. Vi samarbeidet veldig godt. Som regel er vi i hvert fall to stykker ute i løypa samtidig. Alle er godt utdannet i førstehjelp med HLR-kurs.

CV

2013–2014: Medic i førstegangstjenesten, Forsvaret
2010–2016: Skipatruljen, Norefjell skisenter, heltid eller deltid
2015-: Sykepleierstudent ved NTNU, Gjøvik

Artikkelen sto på trykk i Sykepleien nr. 4/2016. Filmen er også fra 2016. (Oppdatering 2019: Raaen er nå ferdig sykepleier og jobber i ambulansetjenesten.)