fbpx Ønsker at sykepleiere tipser Hopp til hovedinnhold

Ønsker at sykepleiere tipser

Bama sitter i et helikopter

En nyetablert, frivillig organisasjon som jobber med å oppfylle ønskene til barn med livstruende sykdommer, ønsker hjelp fra sykepleiere.

– Vi trenger å få tips om flere barn, sier Helle Styrmoe, frivillig i Make-A-Wish Norge.

Make-A-Wish Norge er en frivillig organisasjon som vil oppfylle ønskene til barn mellom 3–18 år med livstruende sykdommer.

– Sykepleiere har førstehåndskontakt med barna med slike diagnoser og vet hvilke barn som kan trenge en oppmuntring. Men også hvem som er sterke nok til å tåle og ha glede av en slik ønskedag, sier Styrmoe.

Make-A-Wish understreker imidlertid at henvisningen til dem fra helsepersonell og andre må gjøres i samsvar med familien for å ikke  «overkjøre» familien i en sårbar situasjon. 

Vant halv million

Nå har Make-A-Wish Norge vunnet Hjelpestikkeprisen 2016 på en halv million kroner. 

– Make- A-Wish arbeider med å gjøre en vanskelig hverdag litt bedre for mange barn og er en verdig vinner. For oss i Hjelpestikkefondet er det viktig at prisen går rett til de som organisasjonen arbeider med, og det er vi sikre på hos Make-A-Wish, sier styreleder Fred Gade i Hjelpestikkefondet.

Hvert år siden 1991 har hjelpestikkeprisen gått til personer, foreninger eller institusjoner som har gjort en betydelig innsats for å fremme barn, eldres og handikappetes sosiale og helsemessige levevilkår. 

Vi er overveldet over denne prisen og ser frem til å bruke gaven til å oppfylle mange ønsker i Norge.
Lisa Cooper, styreleder i Make-A-Wish Norge

Styreleder i Make-A-Wish Norge, Lisa Cooper, sier i en pressemelding fra Hjelpestikkefondet at de 500.000 kronene vil komme veldig godt med til arbeidet deres. 

– Vi er overveldet over denne prisen og ser frem til å bruke gaven til å oppfylle mange ønsker i Norge, sier Cooper. 

I pressemeldingen skriver Hjelpestikkefondet at prisen deres lenge har vært en av Norges minst kjente veldedige priser. Nå har de imidlertid fått et oppsving.

– I fjor fikk vi mindre enn fem søknader, i år fikk vi 99. Flere søknader betyr flere gode kandidater og gode vinnere som Make-A-Wish, sier Gade. 

Tre så langt

Make-A-Wish Norge ble stiftet i 2015, men det var først i fjor at Make-A-Wish oppfylte et ønske. Så langt har de hatt to av det de kaller «ønskebarn», men jobber med et tredje.

– Om noen uker skal en liten gutt som heter Bama som er fra Burma få fly i helikopter, sier Styrmoe.

Bama (7) har den sjeldne sykdommen thalassemi major, noe som innebærer at han daglig må rense blodet sitt i tolv timer. Han kom til Norge i 2006 med tre søsken og moren sin.

Når barna får positive tanker og glede, gjør det noe med dem.
Helle Styrmoe, frivillig i Make-A-Wish Norge

Før jul fikk Bama og søsknene hans hver sin adventskalender av Make-A-Wish.

I lørdagsluke nummer to lå en lapp om at de skulle få fly i helikopter. De reiste ut og Bama fikk satt seg i helikopteret, men der stoppet det. Det var tåke og de kunne ikke lette.

– Men de i helikopterteamet var så greie at de ville stille opp igjen nå 21. januar, slik at Bama og søsknene får flydd likevel, sier Styrmoe.

Står utenfor helikopteret

Må bli sponset

I adventskalenderne fikk søsknene også godteriposer, middag på en restaurant og en tur til et lekeland med servering. 

Organisasjonen er avhengig av donasjoner, samarbeidspartnere, sponsorer og frivillige for å kunne oppfylle ønskene til barna.

– Vi har enda ikke fått et nei fra noen. Alle er så positive, sier Styrmoe.

Fakta
Make-A-Wish
  • Make-A-Wish Norge er en del av den globale Make-A-Wish® Foundation.
  • Opprettelsen startet i USA i 1980.
  • Finnes i om lag 50 land i verden.
  • Har tilsammen oppfylt over 330 000 ønsker over hele verden. Hvert 22. minutt blir et ønske oppfylt, anslår organisasjonen.
  • Målet er å skape håp, styrke og glede.

Kilde: Make-A-Wish Norge

– Det gjør noe med dem

nettsiden til Make-A-Wish Norge står det at «Leger, sykepleiere og annet helsepersonell forteller ofte at ønskene fra Make-A-Wish er et positivt bidrag til den medisinske behandlingen som får barna til å føle seg bedre både følelsesmessig og fysisk.»

Styrmoe forteller at dette er informasjon de har fått fra organisasjonene i utlandet, men hun mener det stemmer i Norge også.

– Når barna får positive tanker og glede, hva som skjer fysisk vet ikke jeg, gjør det noe med dem. De blusser litt opp, sier Styrmoe.

«Ønskebarn» nummer én

Kristian (9) var det første «ønskebarnet» til Make-A-Wish Norge. Han lider av kort tarm-syndrom, noe som blant annet innebærer at han må ha på seg en ernæringspumpe store deler av døgnet.

Hans drømmedag innebar blant annet limousin, ishockeyspillerne Ruben Smith og Henrik Medhus fra Stavanger Oilers, og møte med Prebz & Dennis og deres «sidekicks» Ruben og Simon.

«Ønskebarn» nummer to

Simen (14) var «ønskebarn» nummer to. Han hadde nylig avsluttet 2,5 år med behandling for leukemi.

Hans drømmedag inneholdt en Aston Martin, en dag med profesjonelle kokker i det Helle beskriver som «et veldig spesielt kjøkken». Hun vil ikke røpe hvilket. Til slutt fikk Simen og resten av familien en femretters middag på Ekebergrestauranten. 

LES OGSÅ: Fraråder å være åpen om barn med hiv

LES OGSÅ: Sorgen over det uhelbredelige og dødelig syke barnet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse