fbpx 13-åringen som døde av avmagring fikk forsvarlig helsehjelp Hopp til hovedinnhold
Lommedalen-saken:

13-åringen som døde av avmagring fikk forsvarlig helsehjelp

Bilde av hytta på Beitostølen hvor jenta døde

Statens helsetilsyn mener 13-åringen som døde på Beitostølen nyttårsaften 2015, fikk forsvarlig helsehjelp. En fastlege får likevel kritikk.

13-åringen ble nyttårsaften 2015 funnet død i hytta på Beitostølen hvor hun og moren bodde, og obduksjonen viste at jenta døde av avmagring.

Fylkesmenn krevde granskning

Det var Fylkesmannen i Oslo og Akershus som sendte saken over saken til Helsetilsynet for nærmere granskning. Helsetilsynet opprettet derfor tilsynssak mot fire virksomheter og to fastleger. Vurderingstemaet i tilsynet var om den behandling og oppfølging pasienten fikk for spiseforstyrrelse ved de involverte virksomhetene og fra involvert helsepersonell, var faglig forsvarlig og om opplysningsplikten til barnevernstjenesten ble overholdt.

Fakta
Fakta om Lommedalen-saken

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

* Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.

* Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, tilsynets vedtak legges fram torsdag.

Kilde: NTB

Konklusjon

Statens helsetilsyn har i sin konklusjon kommet frem til at de tre virksomhetene, Vestre Viken HF, Diakonhjemmet Sykehus og Oslo universitetssykehus HF, ga pasienten forsvarlig helsehjelp.

– En av fastlegene får kritikk for ikke å ha overholdt opplysningsplikten til barnevernstjenesten, og for ikke å ha fulgt opp pasienten tilstrekkelig, skriver Helsetilsynet i rapporten.

Legen får imidlertid ingen advarsel av Helsetilsynet.

– Vi har blant annet vektlagt at pasientens sykdomshistorie og omsorgssituasjon var svært kompleks, skriver Helsetilsynet i begrunnelsen. 

Helheten i saken

Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Oppland har i tillegg vurdert de barnevernstjenestene tjenestene barnet fikk. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har også vurdert de skoletilbudene hun fikk.

Konklusjonen er at barnevernet i Bærum kommune og interkommunal barnevernstjeneste i Valdres ikke ga barnet forsvarlig barnevern.

Ingen lovbrudd

Selv om det ikke blir noen reaksjoner mot instanser eller helsepersonell, er det lærdommer å trekke av saken, heter det i vedtaket.

– Barnets eget perspektiv, hvordan hun selv opplevde sine møter med tjenestene vet vi lite om, utover at det er dokumentert at hun og hennes mor ikke har ønsket å ta imot alle tilbud hun er gitt eller at tjenestene skulle kommunisere med hverandre, skriver tilsynet, som mener de ulike instansene må vurdere om det er forbedringspotensial for å sikre bedre sammenheng i tilbudet til slike barn.

– Denne historien aktualiserer også betydningen av samarbeid mellom helsetjenester og barnevern, skriver Helsetilsynet.

Rettssak

Jentas mor er tiltalt for grov mishandling. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

Kilder: Helsetilsynet, NTB

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse