fbpx - Bør være aldersgrense for alternativ behandling av barn Hopp til hovedinnhold

Helsesøsterleder: - Bør være aldersgrense for alternativ behandling av barn

Bildet viser Kristin Sofie Waldum-Grevbo
LITE FORSKNING: - Det er lite forskning på mange alternative behandlingsmetoder, og vi vet lite om skadevirkningene av behandlingene som tilsbys, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo. Foto: Marit Fonn

40.000 barn ble tatt med til alternative behandlere i fjor. Det bekymrer helsesøsterleder Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

- Tilbudene om alternativ behandling til barn popper opp som paddehatter. Det bør vurderes en aldersgrense for ikke-dokumentert behandling av barn, og det bør i tillegg være et lovverk begrenser muligheten til å markedsføre alternativ behandling til barn, sier Waldum-Grevbo.

Forbud i Sverige

I Sverige er det forbudt å gi alternativ behandling til barn under åtte år. I Norge er dette lov. I 2016 ble 40.000 tatt med til alternativ behandler. Det skriver avisen Vårt Land.

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse fra Nafkam. 

Hva definerer lovverket som alternativ behandling?

Med alternativ behandling menes helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten, og som ikke utøves av autorisert helsepersonell. Behandling som utøves i helse- og omsorgstjenesten eller av autorisert helsepersonell, omfattes likevel av begrepet alternativ behandling når det brukes metoder som i all vesentlighet anvendes utenfor helse- og omsorgstjenesten.

Når alternativ behandling utøves i helse- og omsorgstjenesten eller av autorisert helsepersonell, gjelder også helsepersonelloven. 

Kilde: Lovdata: Lov om alternativ behandling

Redd for over- og underbehandling

- Det er lite forskning på mange alternative behandlingsmetoder, og vi vet lite om skadevirkningene av behandlingene som tilbys. At foreldre tar barna til alternativ behandling kan også forsinke nødvendig behandling i helsevesenet, sier Waldum-Grevbo.

På den andre siden er hun bekymret for at barn blir overbehandlet - og vant til å betale masse penger for å få hjelp til helt normale tilstander.

Må gå i dialog med foreldrene

- Det er utfordrende for mange foreldre å forholde seg til mengden av altenative behandlingstilbud. Som helsepersonell må vi gå i dialog med foreldrene og snakke om hva det innebærer at noe har dokumentert effekt, og hva det kan innebære å velge ikke-godkjente behandlingsformer for barnas plager, sier hun.

- Refleksjon og diskusjon, ikke pekefinger, er veien og gå, tror jeg. Men dette er et tema som bekymrer meg, og som vi i helsesøstergruppa har fulgt med på over tid, sier hun.

Markedsføring av alternativ behandling

I Forskrift om markedsføring av alternativ medisin heter det:

En som tilbyr alternativ behandling, kan i sin markedsføring ikke benytte påstander om at en behandlingsform har virkning mot konkrete sykdommer eller lidelser eller på andre måter utforme markedsføringen slik at den gir dette inntrykk.

Kilde: Lovdata

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.