Fikk smaken på sykepleie som assistent
På Nesoddtunet sykehjem ansetter de mer enn gjerne unge menn som assistenter. Det har det blitt flere sykepleiere av. Og mer latter på avdelingene.
Alle er enige om at det skulle vært flere menn i sykepleieryrket. Likevel har andelen menn i mange år ligget fast på rundt én av ti.
I 2016 var det 128 410 sykepleiere i den norske arbeidsstokken. 12 960 av dem var menn, det vil si 10,09 prosent. Av dagens 108 032 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund (NSF) er 9 128 menn. Det vil si knapt 8,5 prosent. Blant de yngste er det litt flere. Av NSFs 11 646 studentmedlemmer, er 1 382 menn, altså knapt 12 prosent.
Ulike tiltak diskuteres med jevne mellomrom, som kvotering eller reine gutteklasser, men lite skjer.
Vil gi gutter muligheten
På Nesodden i Akershus forsøker en mann å få unge menn interessert i pleie- og omsorgssektoren. Det er sykepleier og virksomhetsleder Per Kristian Larsen ved Nesoddtunet bo- og servicesenter. Han har rundt 300 ansatte fordelt på 144 årsverk, og fikk selv vekket sykepleierinteressen som 19-åring gjennom å være assistent på et sykehjem i Oslo.
– Mange gutter tenker ikke i utgangspunktet på å jobbe i helsevesenet. Derfor er det lurt å gi dem denne muligheten til å føle på yrket. Vi oppfordrer veldig gutter til å søke, og prøver å få de guttene som allerede har jobbet her til å fremsnakke det å jobbe med eldre, sier han.
– Blir mer latter
Larsen merker at arbeidsmiljøet blir bedre med flere menn til stede.
– Det blir en annen stemning på avdelingene med menn.
– Hvordan da?
– Det blir mindre alvor og mer latter. Men de typiske kjønnsrollemønstrene holder seg ofte der også. Guttene tar gjerne søpla og bidrar mer praktisk ved forflytning og slikt. Og kanskje ser ikke skyllerommet helt perfekt ut når de har vært der, men da er det lov å si ifra.
Pasientene etterspør menn
Larsen tror pasientene også har godt av å bli møtt av begge kjønn.
– Vi utfyller hverandre. Jeg hører at pasientene sier «Å, nå kommer det en mann – det er bra!». De kvinnelige pasientene etterspør også menn.
Siden 2008 har Larsen ansatt rundt 47 menn i faste og midlertidige stillinger. Flere av dem har blitt sykepleiere.
– En helt ny verden
En av dem er Carl Andreas Storvand (31). Han ble ferdig utdannet sykepleier i juni og fikk smaken for yrket nettopp gjennom Larsens metode: Som assistent ved en skjermet demensavdeling ved Nesoddtunet bo- og servicesenter.
– Begge foreldrene mine er sykepleiere, likevel vil jeg si at erfaringen som ufaglært assistent fra Nesoddtunet var det som gjorde at jeg valgte å utdanne meg til sykepleier, sier han.
Storvand var assistent ved Nesoddtunet fra 2009 til han begynte å studere i 2014.
– Selv om jeg hadde hatt sanitetsopplæring i Hæren, var dette en helt ny verden. Det var givende å få være der for noen som trengte det. Jeg fattet interesse ganske raskt og hadde mange hyggelige kolleger.
– Var det noen negative reaksjoner på at du var mann?
– Nei, snarere motsatt.
Hjemmesykepleier
I dag jobber Storvand i hjemmesykepleien på Nesodden.
– Det finnes jo alltids dem som ikke ønsker stell av en mann, men det er sjelden, og ikke noe problem. Vi vet som regel hvem det gjelder, slik at jeg ikke blir satt opp på hjemmebesøk hos dem.
Han tipper kjønnsfordelingen i hjemmesykepleien på Nesodden er 85 prosent kvinner og 15 prosent menn.
– Hvordan er det å være i et så stort hav av kvinner på jobben?
– Det kunne vært hyggelig med flere menn, men det går helt fint, altså. Jeg føler meg kanskje litt utenfor når det snakkes om graviditet og kakeoppskrifter, men det er jo mannlige kollegaer jeg kan snakke med om andre ting.
– Hva snakker dere om da?
– Det blir gjerne biler og motorsykler og slikt, ler han.
Guttegrupper og kjønnsnøytrale titler
– Hvordan skal man få flere menn inn i yrket?
– Si det. Man må få opp bevisstheten rundt det, gå aktivt ut med rekrutteringskampanjer. Mange ser på det som et feminint yrke, jeg gjorde det selv som yngre. Men ved å prøve meg, så jeg at det kan oppstå mange tøffe og krevende situasjoner, både akutte ting og dødsleie.
– Hva med kvotering inn på studiet?
– I utgangspunktet synes jeg jenter og gutter bør søke på like fot. Men jeg har tro på å ha egne guttegrupper på utdanningene og selvfølgelig at jordmor og helsesøster får kjønnsnøytrale titler, sier Storvand.
0 Kommentarer