fbpx Bytter fra celleprøve til hpv-test for alle over 34 Hopp til hovedinnhold

Bytter fra celleprøve til hpv-test for alle over 34

Bildet viser underdelen av en kvinnekropp, hvor det er tegnet inn reproduktive organer.

Fra 2019 skal hpv-test brukes som førstetest i screening for celleforandringer som kan bli livmorhalskreft.

Norske kvinner er vant til celleprøver. Hvert tredje år blir alle mellom 34 og 69 år oppfordret til å ta celleprøver fra livmorhalsen, for å se etter celleforandringer. Celleforandringer kan utvikle seg til kreft, men blir de oppdaget og fjernet, kan kreft unngås.

Leter etter viruset

Nå blir celleprøve ikke lenger hovedmetoden for å finne kvinner med risiko for livmorhalskreft. I stedet for å se etter celler som er forandret, skal det heller letes etter viruset som lager forandringene. Viruset heter humant papillomavirus (hpv) og er årsak til nesten all kreft i livmorhalsen. De kvinnene som tester positivt for hpv, vil bli fulgt opp med videre undersøkelser.

Dagens Medisin skrev om denne nyheten i går.

Har vært testet ut

Siden 2015 har det pågått et prøveprosjekt med å bytte ut celleprøve med hpv-test. Resultatene er så gode at hpv-test innføres over hele landet fra 2019. Testen vil implementeres frem til 2022.

Å bruke hpv-test i stedet for celleprøve betyr at kvinner bare trenger å screenes hvert femte år, dersom hpv-testen er negativ. Dette vil også bli billigere for samfunnet.

Tilstrekkelig med hvert femte år

Å utvide screening-intervallene anses som trygt fordi det er liten sjanse for å utvikle livmorhalskreft etter en negativ hpv-test. Denne typen kreft utvikler seg sakte, det tar mellom ti til femten år fra man blir smittet til man eventuelt får kreft. Derfor anses en test hvert femte år som tilstrekkelig.

Hpv-test tas, på samme måte som celleprøve, ved vanlig gynekologisk undersøkelse.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse