fbpx Klart for å hpv-vaksinere gutter fra høsten Hopp til hovedinnhold

Klart for å hpv-vaksinere gutter fra høsten

Bildet viser en gjeng med gutter og jenter bakfra.
FOR BEGGE KJØNN: Hpv-vaksine er en del av barnevaksinasjonsprogrammet og gis fra høsten både til gutter og jenter. Foto: Dan Burch/Mostphotos

Til høsten får alle i sjuende klasse tilbud om hpv-vaksinen, ikke bare jentene.

– Forekomsten av kreft i munn og svelg blant menn er økende, og rammer fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner, sier Ingeborg Aaberge, fagdirektør for vaksiner ved Folkehelseinstituttet på deres nettsider.

– Hpv-vaksine tilbys nå til begge kjønn og gir lik mulighet til individuell beskyttelse mot hpv-relatert kreft.

Smitter gjennom sex

Hpv, eller humant papillomavirus, er særlig knyttet til utvikling av kreft i livmorhalsen hos kvinner. Nesten all livmorhalskreft skyldes dette viruset, som infiserer cellene i slimhinner. Men det har blitt mer og mer oppmerksomhet rundt at viruset også kan gi kreft i blant annet anus, penis, munn og svelg. Derfor tilbys også nå norske gutter vaksine mot viruset.

Vaksinen gis i sjuende klasse, fordi den har best effekt før seksuell debut. Hpv smitter gjennom sex.

Beskytter mot 16 og 18

I statsbudsjettet for 2018 står det at gutter skal få vaksinen fra 2018, og Folkehelseinstituttet utarbeider informasjonsmateriell som skal være klart i god tid før sommeren.

Vaksinen som tilbys, heter Cervarix og den beskytter mot hpv 16 og 18, de to typene som oftest gir kreft og som nesten alltid er skyld i kreft hos gutter. I livmorhals kan kreft skyldes flere typer, blant andre 31, 33 og 45, men Cervarix har vist seg å ha en viss kryssbeskyttelse også mot disse.

Vaksinen gis i to doser.

Ikke for sent om man har debutert

Hpv-vaksine er ikke bare effektiv hvis den tas før seksuell debut. Derfor har unge kvinner, som akkurat var for gamle da vaksinen ble innført i 2009, i ett år fått tilbud om slik vaksine gratis. Dette tilbudet gjelder i nesten ett år til.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.