fbpx Flere smittet av meslinger i Europa Hopp til hovedinnhold

Flere smittet av meslinger i Europa

I Europa ble 13 475 personer smittet av meslinger det siste året. Italia, Hellas, Frankrike og Romania hadde flest tilfeller.

Har du sørget for at du og dine er vaksinert mot meslinger før dere legger ut på tur i sommer?

I Europa er det meldt inn 13 475 tilfeller av meslinger til European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) det siste året. (se kart over)

Sju tilfeller i Norge

Ifølge tallene ble 4032 personer smittet med meslinger i Italia i perioden mai 2017 til april 2018. Hellas har rapportert inn 2752 tilfeller, Frankrike 2436 og Romania meldte inn 2127 tilfeller om smitte.

I Norge ble det meldt inn seks tilfeller til European Centre for Disease Prevention and Control i perioden.

– De tallene er ikke helt oppdaterte. Så langt i år har vi hatt sju tilfeller av meslinger. Alle tilfellene er importrelaterte. Det vil si at det er personer som selv er blitt smittet i utlandet eller de er smittet av en annen som er smittet i utlandet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, til Sykepleien.

Målet er utryddelse

Antallet smittede av meslinger i Europa gikk ned flere år på rad, men i fjor snudde trenden.

– Målet er å utrydde meslinger, så det er klart at det er skuffende når tallene på smittede igjen stiger i Europa, sier Bruun.

Hun vil likevel ikke overdrive økningen.

– Det har ikke vært en eksplosiv økning. I Norge hadde vi null tilfeller for to år siden, ett tilfelle i fjor og sju så langt i år. Hvorfor vi har fått et hopp, kan ha flere årsaker. Vi håper det er tilfeldige svingninger og ikke en trend. Vaksinasjonsdekningen er høy i Norge, så det er liten fare at det blir store utbrudd, sier hun.

Ap vil ha reisenekt

Ifølge NTB ønsker Arbeiderpartiet at regjeringen utreder reisenekt til sykdomsutsatte land for familier der barna ikke har tatt MMR-vaksine.

– Å beskyttes mot sykdom er noe barn har krav på etter FNs barnekonvensjon. Det hensynet må gå foran foreldrenes syn på vaksinering, sier Oslos helsebyråd, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Dagbladet.

Partiet foreslår også å la kommuner som ønsker det, innføre obligatorisk vaksineinnkalling for barn under 16 år, og Dahl mener Oslo bør være første kommune ut.

– Hva tenker du om det?

– Vår holdning i Folkehelseinstituttet er at vaksinering skal baseres på frivillighet som prinsipp. Vi har tross alt god erfaring med det, ettersom vaksinedekningen er så høy. Det handler også om tilliten befolkningen har til helsevesenet, sier Bruun til Sykepleien.

Får mange spørsmål

Tone Bruun sier de får mange spørsmål om meslinger.

– Spørsmålene går mye på om foreldre bør fremskynde meslingvaksinen på små barn før de skal ut og reise. Vi har derfor oppdatert informasjon om dette på våre nettsider, sier hun.

Overlegen sier det er greit å fremskynde vaksinen for barn under 15 måneder ned til 12 måneders alder hvis man skal til et område med meslingeutbrudd.

– Men vaksinerer man barn i alderen 9–12 måneder, må de ta en ny vaksinasjon når barnet er 15 måneder for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.

Naturlig beskyttelse

Ifølge Folkehelseinstituttet er nyfødte barn og spedbarn ofte beskyttet mot meslinger gjennom antistoffer overført fra mor i svangerskapet. Men det forutsetter at mødrene er vaksinert mot meslinger eller har gjennomgått sykdommen. Det er derimot vanskelig å si sikkert hvor god og langvarig beskyttelsen er, men antistoffene forsvinner når barnet er mellom tre og ni måneder gammelt.

Skal du ut og reise med små barn, sier Folkehelseinstituttet at hvis barnet er vaksinert to til tre uker før avreise, så vil det i de aller fleste tilfeller gi god beskyttelse.

Ingen grunn til endring

Statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet mener det ikke er grunn til å endre dagens ordning.

– Lokalt forbud vil ikke ha noen effekt. Hvis noen ikke ønsker å vaksinere barna, kan de bare flytte.

Hun mener også at et utreiseforbud er drastisk og at det vil være vanskelig å håndheve, blant annet grunnet mellomlandinger.

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen gis normalt ved 15-måneders alder, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse