fbpx «Mirakelpredikantene» dropper ikke markedsføring av helbredelse Hopp til hovedinnhold

«Mirakelpredikantene» dropper ikke markedsføring av helbredelse

Bildet er en skjermdump fra nettsidene til Misjonen Jesus Leger
KONTROVERSIELL FORBØNN: Etter VGs avsløringer om de såkalte mirakelpredikantene på forsommeren la både Svein-Magne Pedersen (stående midt i bildet) og Tom Roger Edvardsen ned teletorgtjenesten der de har solgt bønner og «Guds helbredelse» over telefon, men de vil ikke gi seg med markedsføringen av helbredelse ved forbønn. Foto: Skjermdump fra nettsidene til Misjonen Jesus Leger

Predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen bestrider ifølge VG at markedsføringen av deres forbønnsmetoder er ulovlig.

Predikantenes markedsføring er i stor grad basert på magasiner der personer står frem og forteller at de er blitt helbredet av bønn.

Vitnesbyrdene som gis i disse bladene, er brudd på loven, mener Forbrukertilsynet, som ifølge VG har gitt predikantene frist til 10. juli til å endre eller avslutte markedsføringen. Ingen av virksomhetene har gjort dette, og Forbrukertilsynet kan vedta bøter i millionklassen.

LES:  Alternative behandlere har drevet ulovlig markedsføring
LES:  Helsetilsynet vil stanse mirakel­predikantene

Tilsvar

Predikantenes stiftelser har mulighet til – og benyttet seg av denne – til å bestride tilsynets konklusjon og gi et tilsvar.

Etter VGs avsløringer om de såkalte mirakelpredikantene på forsommeren la både Pedersen og Edvardsen ned teletorgtjenesten der de har solgt bønner og «Guds helbredelse» over telefon, men de vil ikke gi seg med markedsføringen av helbredelse ved forbønn.

Advokat John Christian Elden svarer på vegne av Pedersen at tilsynet må vurdere hans klients innsigelser før de eventuelt fatter vedtak, og at det ikke er fattet slikt vedtak ennå. Tom Roger Edvardsen har ikke besvart VGs henvendelser om saken.

Nøktern og saklig

Lov om alternativ behandling sier at alternative behandlerne ikke får behandle allmennfarlige smittsomme sykdommer eller alvorlige sykdommer, og at markedsføringen skal være nøktern og saklig.

Forbrukertilsynet mener at predikantene tråkker over streken her og retter ulovlig markedsføring mot syke mennesker. Pedersen og Edvardsen henviser på sin side til at «alminnelig religiøs virksomhet som forbønn for syke» ikke skal regnes som alternativ behandling, og at det er religionsfrihet i Norge.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.