fbpx «Helsesista» får Tabuprisen 2018 Hopp til hovedinnhold

«Helsesista» får Tabuprisen 2018

Helsesøster
VIKTIG: Vi synes det hun gjør, er viktig og grensesprengende, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. Foto: Marit Fonn

Tabuprisen 2018 tildeles Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista», for innsatsen for å bryte ned fordommer og øke kunnskap om psykisk helse i samfunnet.

Heders- og æresprisen deles ut av Rådet for psykisk helse. De mener Engvik har brutt tabuer både i måten hun jobber og kommuniserer på, ved å nå ut til ungdommer gjennom en til nå utradisjonell kanal for helsetjenestene.

Grensesprengende

– Tale er tøff, tydelig og snakker fra hjertet. Som helsesøster og fagperson er hun svært utradisjonell i sin omgangsform og valg av kanaler, noe vi ser på som en positiv utfordring til helsesøsterrollen. Vi synes det hun gjør, er viktig og grensesprengende, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Som helsesøster i Oslo opplevde Engvik at hun ikke strakk til, eller nådde ut til alle som trengte oppfølging, og startet dermed snapchat-kontoen «Helsesista». Her gir hun blant annet råd og svarer på spørsmål til sine mange titusen følgere.

Byr på seg selv

– Unge mennesker trenger gode voksne som tør å by på seg selv, bruke humor og være åpne om ting som er vanskelige. Disse voksne må være tilgjengelige, de må være der de unge er. Derfor er det så viktig med en «Helsesista», en digital helsesøster eller -bror, som også er et ekte menneske, sier Gundersen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.