fbpx Unge kvinner: Snart går fristen ut for gratis hpv-vaksine Hopp til hovedinnhold

Unge kvinner: Snart går fristen ut for gratis hpv-vaksine

Bildet viser en ung kvinne som får hpv-vaksine.

Første stikk må være satt i løpet av desember 2018.

– Vi ønsker at så mange som mulig skal ta vaksinen og at de tar alle tre dosene, sier Anita Daae, prosjektleder for hpv-vaksine til unge kvinner på Folkehelseinstituttet.

1. september sparkes det i gang en siste frist-kampanje for å spre budskapet.

Tidsbegrenset tilbud

For å få gratis vaksine, må første dose settes før desember 2018 og siste dose innen 1. juli 2019. Etter det må kvinnene betale selv.

Vaksinen beskytter mot hpv-typene 16 og 18, de to virusene som oftest gir kreft i livmorhalsen. Vaksinen gir også, gjennom kryssbeskyttelse, beskyttelse mot noen av de andre hpv-typene som kan føre til kreft. Hpv kan også gi kreft i vagina, vulva, anus og i svelget.

Jenter i sjuende har fått tilbud om vaksinen siden 2009, men jenter som akkurat var for gamle da vaksinen ble innført, har siden november 2016 fått et tidsbegrenset tilbud om gratis vaksine over to år. Dette tilbudet går nå mot slutten.

Ikke nødvendig å begynne på nytt

Vaksinen gis i tre doser i løpet av seks til tolv måneder.

– Mange har tatt første og andre dose, men vi ønsker også at de skal ta tredje, sier Anita Daae, og presiserer at det ikke gjør noe om det har gått tid mellom første og andre eller andre og tredje dose.

– Noen tror de må starte vaksinasjonen på nytt igjen dersom det har gått lengre tid enn planlagt siden forrige dose, men det trenger de ikke. Har de tatt én, blir neste dose nummer to.

– Formidabel innsats

– Har det vært noen utfordringer rundt denne vaksinen?

– Nei. Det har sirkulert noen rykter på sosiale medier, men jeg opplever at unge kvinner selv er veldig kildekritiske og raskt avslører informasjon fra useriøse kilder, sier Anita Daae.

– Men de har mange kloke spørsmål om for eksempel tidsintervall mellom dosene og hva de skal gjøre ved graviditet. Vi anbefaler ikke vaksinen til de som er gravide.

Daae sier det er helsesøstre, i tilleg til fastlegene i noen kommuner, som har fått de fleste spørsmålene og satt de fleste vaksinene.

– Over hele landet har de gjort en formidabel innsats.

Halvparten har takket ja

Så langt er det satt 260 000 doser fordelt på 102 000 kvinner. Det er litt under halvparten av det totale antallet kvinner som har mulighet til å benytte seg av gratis hpv-vaksine. Tilbudet går til alle kvinner født etter 1991, både de som var for gamle da vaksinen ble innført og de som takket nei i sjuende klasse.

– Vi håper helsepersonell er med på å minne kvinnene om tilbudet og at de som har begynt med én eller to doser, fullfører, så de får best mulig beskyttelse, sier Anita Daae.

Folkehelseinstituttet har en oversikt over hvor unge kvinner kan henvende seg for å få satt vaksine.

Har fått alle tre dosene

Eva Godvik Lampe var blant de første som fikk gratis hpv-vaksine i programmet for unge kvinner. Den ble satt sent i oktober 2016. Da var hun sykepleierstudent. Nå er hun sykepleier og fullvaksinert. Hun håper flere vil gjøre som henne.

– Det er en viktig vaksine, sier hun.

– Få bivirkninger

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet sier det ikke er kommet varsler om spesielle bivirkninger etter at også unge kvinner får tilbud om hpv-vaksine.

– Det vi har fått meldt, er innenfor det som er forventet, sier hun.

– Det har ikke vært noe uventet eller noe som har påvirket programmet eller rådene vi gir. De aller fleste bivirkningene er milde og forbigående, de dreier seg for eksempel om smerter over injeksjonsstedet eller forbigående hodepine og utslett.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse