fbpx Utbrudd av salmonellasmitte Hopp til hovedinnhold

Utbrudd av salmonellasmitte

Mat på tallerken

Folkehelseinstituttet (FHI) har påvist utbrudd av mage-tarmbakterien Salmonella Enteritidis hos 16 personer bosatt over hele landet.

Det er påvist salmonellabakterier med lik DNA-profil i prøver som er tatt mellom slutten av juli og begynnelsen av september. Nå jobber FHI, Mattilsynet og Veterinærinstituttet på spreng for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde.

Smitte i ni fylker

Ti kvinner og seks menn er smittet av bakterien. Pasientene er i alderen 1 til 74 år, og er bosatt i Oslo, Nordland, Troms, Finnmark, Rogaland, Vest-Agder, Trøndelag, Sogn og Fjordane og Oppland.

Dette er første gang det er påvist utbrudd av denne stammen Salmonella Enteritidis i Norge. Den skiller seg fra utbruddsstammen som ble påvist i flere europeiske land i 2016 og 2017. Den gangen var utbruddet knyttet til egg fra Polen.

Mat er den vanligste smittekilden

De vanligste symptomene på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvamle og feber. Salmonellabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligst gjennom kjøttprodukter, men også via egg, melk, skalldyr, grønnsaker og krydder.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse