fbpx Sykepleiere mister bonus hvis de er syke én av 17 helger Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere mister bonus hvis de er syke én av 17 helger

Bildet viser en sykepleier i arbeid

– Vi har fått mange negative tilbakemeldinger, sier Karl Mork, HR-sjef i Arendal kommune.

I Arendal kommune får ansatte i helse og levevilkår en bonus på 3000 kroner per år for å jobbe alle de 17 planlagte helgene de er pålagt i turnusen i løpet av året.

Bonus forsvinner ved sykdom

Bonusen, eller tilleggskompensasjonen, som den heter i avtalen mellom kommunen og flere av fagforeningene, utbetales etter nyttår det påfølgende året. Ordningen gjelder ikke bare sykepleiere. (Se faktaboks)

Men ordningen er omstridt.

Dersom man er syk en av de planlagte helgene, og på grunn av det ikke får jobbet 17 helger, bortfaller bonusen i sin helhet.

Les også: Sykepleier Kjersti Bekkevold Gustavsen i Arendal blir frustrert av ordningen.

– Oppleves urettferdig

Karl Mork, leder for HR, IKT og kvalitet i Arendal kommune, sitter i disse dager og regner ut hvor mange som skal få bonus for helgevakter i 2018.

Tallene er ikke klare, men Mork tror flere vil få bonus i år. I fjor fikk 506 av 846 ikke bonus fordi de hadde jobbet færre enn de 17 planlagte helgene. (Se faktaboks)

– Er det problematisk å trekke tilbake en slik bonus på grunn av sykdom?

– Det oppleves åpenbart som skuffende og urettferdig å miste tilleggskompensasjonen for dem som hadde planlagt 17 helger, men ikke oppnådde kompensasjon på grunn av sykdom. Dette er et av de forholdene som vi har fått mange negative tilbakemeldinger om, sier Mork.

Vil evaluere ordningen

– Sammen med at svært få har gitt tilbakemelding om at de synes tilleggskompensasjonen er en god ordning, er vi svært usikre på hvor mye motiverende kraft denne ordningen egentlig har, sier han.

– Dette er noe vi ønsker å evaluere sammen med fagforeningene i løpet av våren.

Ordningen er ifølge Mork slik at man kan jobbe inn en annen helg, dersom man blir syk en planlagt helg. Dette må avtales spesielt mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og legges inn i den planlagte turnusen. Å ta på seg ekstra helger på kort varsel teller ikke som en av de 17 planlagte helgene som gir bonus på 3000 kroner.

Vil unngå incitament for ekstravakter

Karl Mork sier han vil at arbeidsgiver skal være fleksibel, slik at flest mulig får bonusen. Han sier at dersom noen er syke en planlagt helg, ønsker de at arbeidsgiver forsøker å tilrettelegge for å få planlagt en ekstra helg.

Han påpeker at det er en villet politikk bak at man ikke får opparbeidet seg bonus ved å ta ekstravakter på kort varsel.

– Dette er fryktelig vanskelig. Vi ønsker ikke å gi incitament for å ta ekstravakter, fordi vi ønsker å få opp andelen som jobber heltid. Samtidig er vi usikre på hvor motiverende bonusordningen er. Det er hele tiden en diskusjon på hvordan vi skal innrette oss, sier Mork.

– Ikke vært mulig å få til

– Avtalen er slik at ansatte mister bonusen hvis de har fravær på helg. NSF ønsker en bonusavtale som utbetales selv om noen skulle være uheldige og bli syke en helg de skulle ha vært på arbeid, men det har ikke vært mulig å få til, sier Ann Marit Strædet, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Arendal kommune.

– Vi har prøvd å reforhandle for å få en avtale som tar høyde for dette, men ikke lykkes med det. Mange oppnår derfor dessverre ikke bonus i det hele tatt, selv om alle helgene er planlagt i turnusen, sier hun.

– Hvis ikke vi hadde skrevet under denne avtalen, ville ingen av våre medlemmer fått bonus for de to ekstra helgene som ble pålagt av arbeidsgiver. Vurderingen var at det er bedre at noen får litt, enn at ingen får noe, sier Strædet.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse