9 av 10 gutter takker ja til hpv-vaksine
– Det viser at det var rett tidspunkt å tilby vaksinen, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet.
Fra høsten 2018 fikk elleve år gamle gutter tilbud om hpv-vaksine på lik linje med jenter. 87 prosent av guttene og 89 prosent av jentene har tatt første dose, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
– Det er veldig god oppslutning om hpv-vaksinasjon, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl.
– Det viser at barnevaksinasjonsprogrammet har et godt rustet system som gjør det enkelt å takke ja til vaksinen. Helsesykepleierne har høy tillit hos elever og foreldre og er helt sentrale for suksessen til barnevaksinasjonsprogrammet.
Vaksinen var ønsket
Da hpv-vaksinen ble introdusert i 2009, var det motforestillinger mot å gi så unge jenter vaksine mot et virus som smitter seksuelt. Men Margrethe Greve-Isdahl har ikke registrert at det var et tema da guttene ble inkludert.
– Jeg tror foreldre tenker at vaksine er en enkel måte å beskytte barna mot kreft på, og at det har vært et ønske også å gi den til gutter. Den høye oppslutningen mener jeg viser at det var rett tid å gi dem tilbudet.
Vaksinen beskytter mot hpv, et virus som kan gi kreft i slimhinnene i blant annet livmorhals, anus, penis, munn og svelg.
Vil forebygge mange krefttilfeller
Ifølge Folkehelseinstituttet er hpv årsak til 500 krefttilfeller hos kvinner og 100 tilfeller hos menn hvert år.
– Takket være vaksinen kan vi nå forebygge mange av disse krefttilfellene, sier Greve-Isdahl.
– Nesten 90 prosent dekning er høyt, men hva er målet?
– Målet vårt er at tilbud om barnevaksinasjonsprogrammet skal nå alle. Så må den enkelte og dens foreldre ta stilling til om de vil takke ja eller ikke.
Ingen uventede bivirkninger
Hpv-vaksinen er regnet som en trygg vaksine, med få bivirkninger. Meldinger om bivirkninger etter at også guttene får vaksine, har ikke endret på det.
– Det er ingenting urovekkende med meldingene vi har fått, sier overlegen.
– Det er meldt om de vanlige bivirkningene, som vondt i armen rundt innstikksstedet og kortvarig sykdomsfølelse. Det er ikke meldt om uventede bivirkninger.
Hun sier tidligere studier viser at gutter har en tendens til å få mindre smerter lokalt enn jenter.
– Men gutter i akkurat denne aldersgruppen har litt mer økt tendens til å besvime. Om det også gjelder norske gutter, er for tidlig å si.
Les også; Kreften som kan forhindres
0 Kommentarer