fbpx 9 av 10 gutter takker ja til hpv-vaksine Hopp til hovedinnhold

9 av 10 gutter takker ja til hpv-vaksine

BÅDE GUTTER OG JENTER TAR HPV-VAKSINE: Jentene har fått tilbudet siden 2009, guttene fra høsten 2018.

– Det viser at det var rett tidspunkt å tilby vaksinen, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet.

Fra høsten 2018 fikk elleve år gamle gutter tilbud om hpv-vaksine på lik linje med jenter. 87 prosent av guttene og 89 prosent av jentene har tatt første dose, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Det er veldig god oppslutning om hpv-vaksinasjon, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl.

– Det viser at barnevaksinasjonsprogrammet har et godt rustet system som gjør det enkelt å takke ja til vaksinen. Helsesykepleierne har høy tillit hos elever og foreldre og er helt sentrale for suksessen til barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen var ønsket

Da hpv-vaksinen ble introdusert i 2009, var det motforestillinger mot å gi så unge jenter vaksine mot et virus som smitter seksuelt. Men Margrethe Greve-Isdahl har ikke registrert at det var et tema da guttene ble inkludert.

– Jeg tror foreldre tenker at vaksine er en enkel måte å beskytte barna mot kreft på, og at det har vært et ønske også å gi den til gutter. Den høye oppslutningen mener jeg viser at det var rett tid å gi dem tilbudet.

Vaksinen beskytter mot hpv, et virus som kan gi kreft i slimhinnene i blant annet livmorhals, anus, penis, munn og svelg.

Vil forebygge mange krefttilfeller

Ifølge Folkehelseinstituttet er hpv årsak til 500 krefttilfeller hos kvinner og 100 tilfeller hos menn hvert år.

– Takket være vaksinen kan vi nå forebygge mange av disse krefttilfellene, sier Greve-Isdahl.

– Nesten 90 prosent dekning er høyt, men hva er målet?

– Målet vårt er at tilbud om barnevaksinasjonsprogrammet skal nå alle. Så må den enkelte og dens foreldre ta stilling til om de vil takke ja eller ikke.

Ingen uventede bivirkninger

Hpv-vaksinen er regnet som en trygg vaksine, med få bivirkninger. Meldinger om bivirkninger etter at også guttene får vaksine, har ikke endret på det.

– Det er ingenting urovekkende med meldingene vi har fått, sier overlegen.

– Det er meldt om de vanlige bivirkningene, som vondt i armen rundt innstikksstedet og kortvarig sykdomsfølelse. Det er ikke meldt om uventede bivirkninger.

Hun sier tidligere studier viser at gutter har en tendens til å få mindre smerter lokalt enn jenter.

– Men gutter i akkurat denne aldersgruppen har litt mer økt tendens til å besvime. Om det også gjelder norske gutter, er for tidlig å si.

Les også; Kreften som kan forhindres

Om første hpv-dose ble satt senest i desember, kan andre og tredje også være gratis

Bildet viser en ung kvinne som får hpv-vaksine.
FØRST UTE I OPPHENTINGSPROGRAMMET: Sykepleierstudent Helene Burger får hpv-vaksine i oktober 2016. Foto: Heiko Junge/NTBScanpix

Men da må de settes innen 1. juli 2019.

Kvinner født før 1991 har i to år fått et tidsbegrenset tilbud om gratis hpv-vaksine. Toårsperioden er nå over, men siden vaksinen settes i tre doser, får de som fikk første dose i 2018, mulighet til å få også dose to og tre gratis.

De som ikke har påbegynt vaksinasjon mot hpv, kan også få vaksine, men de må betale selv.

Over 100 000 har takket ja

Hpv-vaksinen er fra 2009 blitt gitt til alle jenter i sjuende klasse, når de er rundt elleve år. Vaksinen beskytter blant annet mot kreft i livmorhalsen.

Men jenter som var akkurat for gamle til å få vaksinen den gangen, kan også få god beskyttelse av den. Derfor har myndighetene gitt disse mulighet til å få vaksinen gratis i en periode på to år.

Kvinner født etter 1991, altså de som var 18 år og yngre da hpv-vaksinen ble innført, har fått tilbudet. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at langt over 100 000 kvinner født etter 1991 har takket ja til tilbudet.

Andre og tredje dose innen 1. juli

Tilbudet er altså ikke helt over, dersom den første dosen ble satt senest i desember 2018. For å få andre og tredje dose gratis, må de være satt innen 1. juli. De som ikke rekker fristen, må selv betale for dosene de mangler.

Det er, ifølge Folkehelseinstituttet, ingen maksgrense for hvor lang tid det kan gå mellom de tre dosene med hpv. Så lenge minimumsintervallene er overholdt, teller hver dose som én dose, selv om det er et år siden forrige.

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvor vaksinen kan tas: Her får du hpv-vaksine.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.