Bekymret over økning i gonoré og syfilis

GRATIS: I 2017 brukte Helsedirektoratet 8,5 millioner kroner på utdeling av gratiskondomer til privatpersoner og organisasjoner.

Antall syfilistilfeller blant menn som har sex med menn har tidoblet seg fra 2005 til 2018.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at økningen i antall gonoré- og syfilistilfeller i Norge fortsetter. Økningen er særlig blant menn som har sex med menn: Der er tallene tidoblet de siste ti årene.

ØKNING: Tabellen viser tilfeller av gonoré meldt til meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) etter diagnoseår, smittemåte og kjønn.

Også syfilistilfellene viser sterk økning, ifølge rapporten:

SYFILIS: Tilfeller av syfilis meldt til MSIS etter diagnoseår, smittemåte og kjønn.

Atferdsendring må til

‒ Økningen av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn er bekymringsfull, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet (FHI) på instituttets nettside.

Han peker på at atferdsendring, konsekvent kondombruk og hyppig testing er nødvendig hvis man skal lykkes i å redusere forekomsten av gonoré, syfilis og andre seksuelt overførbare infeksjoner hos personer som har risikosex. 

Flere kvinner får gonoré

Gonoré øker i mange land, og Norge følger denne internasjonale trenden: 

Ifølge FHI ble det i 2018 totalt meldt om 1658 gonorétilfeller i Norge. Året før var antallet 1399.

Av sykdomstilfellene var det 1354 menn og 304 kvinner. Av mennene var 1017 smittet homoseksuelt, 335 var smittet heteroseksuelt, og for to menn var seksuell praksis ukjent.

Økningen i antall sykdomstilfeller skjer ikke bare blant menn som har sex med menn, men også blant heteroseksuelle, særlig kvinnene.

Les også: 

Slår alarm om gonoré

En studie av tiendeklassingers erfaringer med kondom

Helsedirektoratet lanserer oralsex-kondom

ÅRETS NYHETER: Adélie Dorseuil har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet. Her viser hun frem årets nyheter, som hun håper kan få ned blant annet forekomsten av gonoré i halsen.

Gonoréforekomsten øker, Helsedirektoratet håper risikogrupper vil bruke kondom ved oralsex.

Helsedirektoratet lanserer nå et eget oralsex-kondom, og oppfordrer helsepersonell til å være påpasselig med at tester også tas fra halsen.

– Bakgrunnen for sugekondomet, er at stadig flere menn som har sex med menn blir smittet av gonoré og syfilis i halsen ved munnsex.

Det sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (se tall lenger nede i saken).

– Munnsex har blitt sett på som sikrere

– Årsaken til at denne smitten øker, er at oralsex gjennom mange år har blitt sett på som en sikrere sexpraksis for å unngå hiv. Men både syfilis og gonoré smitter lett ved suging, og da er det bare kondombruk som hindrer smitte, sier Nilsen.

– Hiv-tallene går nedover, og det gleder vi oss over. Men når frykten for hiv nærmest blir borte ved den gode hiv-behandlingen, så ser vi at mange velger å ha sex uten kondom. Mange av de smittede blant sex som har sex med menn, har gonoré både i anus og i halsen, sier han.

– Den reduserte risikoen for hivsmitte er en viktig driver for den kraftige økningen av gonoré og syfilis, sier han.

– Snakk om