fbpx Bekymret over økning i gonoré og syfilis Hopp til hovedinnhold

Bekymret over økning i gonoré og syfilis

GRATIS: I 2017 brukte Helsedirektoratet 8,5 millioner kroner på utdeling av gratiskondomer til privatpersoner og organisasjoner. Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Antall syfilistilfeller blant menn som har sex med menn har tidoblet seg fra 2005 til 2018.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at økningen i antall gonoré- og syfilistilfeller i Norge fortsetter. Økningen er særlig blant menn som har sex med menn: Der er tallene tidoblet de siste ti årene.

ØKNING: Tabellen viser tilfeller av gonoré meldt til meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) etter diagnoseår, smittemåte og kjønn. Tabell: Folkehelseinstituttet

Også syfilistilfellene viser sterk økning, ifølge rapporten:

SYFILIS: Tilfeller av syfilis meldt til MSIS etter diagnoseår, smittemåte og kjønn. Tabell: Folkehelseinstituttet

Atferdsendring må til

‒ Økningen av gonoré og syfilis blant menn som har sex med menn er bekymringsfull, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet (FHI) på instituttets nettside.

Han peker på at atferdsendring, konsekvent kondombruk og hyppig testing er nødvendig hvis man skal lykkes i å redusere forekomsten av gonoré, syfilis og andre seksuelt overførbare infeksjoner hos personer som har risikosex. 

Flere kvinner får gonoré

Gonoré øker i mange land, og Norge følger denne internasjonale trenden: 

Ifølge FHI ble det i 2018 totalt meldt om 1658 gonorétilfeller i Norge. Året før var antallet 1399.

Av sykdomstilfellene var det 1354 menn og 304 kvinner. Av mennene var 1017 smittet homoseksuelt, 335 var smittet heteroseksuelt, og for to menn var seksuell praksis ukjent.

Økningen i antall sykdomstilfeller skjer ikke bare blant menn som har sex med menn, men også blant heteroseksuelle, særlig kvinnene.

Les også: 

Slår alarm om gonoré

En studie av tiendeklassingers erfaringer med kondom

Helsedirektoratet lanserer oralsex-kondom

ÅRETS NYHETER: Adélie Dorseuil har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet. Her viser hun frem årets nyheter, som hun håper kan få ned blant annet forekomsten av gonoré i halsen. Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Gonoréforekomsten øker, Helsedirektoratet håper risikogrupper vil bruke kondom ved oralsex.

Helsedirektoratet lanserer nå et eget oralsex-kondom, og oppfordrer helsepersonell til å være påpasselig med at tester også tas fra halsen.

– Bakgrunnen for sugekondomet, er at stadig flere menn som har sex med menn blir smittet av gonoré og syfilis i halsen ved munnsex.

Det sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet (se tall lenger nede i saken).

– Munnsex har blitt sett på som sikrere

– Årsaken til at denne smitten øker, er at oralsex gjennom mange år har blitt sett på som en sikrere sexpraksis for å unngå hiv. Men både syfilis og gonoré smitter lett ved suging, og da er det bare kondombruk som hindrer smitte, sier Nilsen.

– Hiv-tallene går nedover, og det gleder vi oss over. Men når frykten for hiv nærmest blir borte ved den gode hiv-behandlingen, så ser vi at mange velger å ha sex uten kondom. Mange av de smittede blant sex som har sex med menn, har gonoré både i anus og i halsen, sier han.

– Den reduserte risikoen for hivsmitte er en viktig driver for den kraftige økningen av gonoré og syfilis, sier han.

– Snakk om oralsex!

– Vi ønsker at helsepersonell tar med oralsex i definisjonen av sex når de snakker om og tester for seksuelt overførbare infeksjoner, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet.

– Ubeskyttet oralsex har nok ikke vært så høyt oppe i bevisstheten hos helsepersonell, men når vi ser den eksplosive økningen av kjønnssykdommer som gonoré i hals, må vi forsøke å gjøre noe, sier hun.

Helsedirektoratet har en kampanje på Facebook, hvor de oppfordrer helsepersonell til å teste halsen hos personer i risikosonen. 

I tillegg lanserer de nå en lukt-, smak- og glidemiddelfri kondom som er tydelig merket med navnet «oral».

– Vi vet at mange ikke beskytter seg ved oralsex. Samtidig har vi hatt etterspørsel etter kondomer som kan brukes ved munnsex. Vi håper designet og utformingen av kondomet gir økt lyst til bruke beskyttelse, slik at smitte via munn og svelg unngås.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er gonoré i ferd med å spre seg epidemisk blant menn som har sex med menn. Antallet diagnostiserte gonorétilfeller i Norge er mer enn femdoblet de siste 10 årene. Økningen i Norge de siste årene skyldes først og fremst en reell økt forekomst av sykdommen, men også mer effektiv diagnostikk. 

Mer fristende kondom

Årets nyhet, oralsexkondomet, er en del av Helsedirektoratets gratis kondomordning. Helsedirektoratet sender ut gratis kondomer på forespørsel. 

Helsedirektoratet har tidligere fått innspill fra helsesøstre på at det forrige designet på kondompakkene gjorde det vanskelig å skille de ulike sortene. De gamle hadde nøytralt, svart design, og typen kondom var merket med små bokstaver.

– Det er derfor vi nå lanserer en ny «kolleksjon» av kondompakker. Her er det ulike mønstre knyttet til hver kondomtype: Standard, stor, tettsittende, tykk, tynn, jordbær, svart og oral, opplyser Adélie Dorseuil, som har ansvaret for kondomordningen i Helsedirektoratet.

– Vi har brukt innspill fra ungdommer, blant annet ungdomsgruppen hos Sex og Samfunn, til å gi tilbakemelding på det nye designet og ulike budskap til en kondomkampanje, opplyser hun.

Foto: Ann-Kristin B. Helmers

Brukte 8,5 millioner på kondomer

Helsestasjoner, skolehelsetjenesten, helsesøstre, russestyrer, organisasjoner, arrangementer og andre som trenger gratis kondomer og glidemiddel til utdeling kan bestille større forpakninger på nett. 

Målgruppene er ungdom og unge voksne under 25 år, personer som kjøper og selger sex, flyktninger og asylsøkere, menn som har sex med menn, mennesker som lever med hiv og deres partnere, og innsatte i fengsel.

I 2017 brukte Helsedirektoratet 8,5 millioner kroner på kondomer. Litt over halvparten av beløpet finansierte utsendelse av kondomer til privatpersoner. Resten gikk til kondomer som bestilles av ulike organisasjoner. 

Frykter resistente bakterier

En person som har fått påvist gonoré-smitte, skal varsle tidligere sexpartnere eller få hjelp av helsepersonell til å varsle anonymt. 

Folkehelseinstituttet overvåker gonorésituasjonen i Norge ved anonymiserte meldinger fra leger og laboratorier til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). 

Siden gonokokkene lett utvikler resistens, frykter helsemyndighetene at de vil bli svært vanskelig å behandle om noen år. 

Øker år for år

Situasjonen i Norge følger ifølge Folkehelseinstituttet en internasjonal trend der gonoré øker kraftig i mange vestlige land. I 2017 ble det meldt 1399 gonorétilfeller i Norge. Av disse var det 1181 menn og 218 kvinner. I 2016 var det totalt 1096 tilfeller.

I 2017 utgjorde menn som har sex med menn 905 av gonorétilfellene, mens 491 var heteroseksuelle. For tre menn var seksuell praksis ukjent. Økningen av gonoré i 2017 ses særlig i Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag. 

I 2014 var det registrert 118 tilfeller av gonoré bare i halsen, tallene har steget år for år, og i fjor var det registrert 241 tilfeller. Det er også en økning i tilfeller der smitten er både i hals og anus.

UTEN GLID: Oralsexkondomet er uten smak, gidemiddel eller lukt. Foto: Ann-Kristin B. Helmers